Magyar gazdaság

Ivaschenko: Amint a jegybank ügy megoldódik, kezdhetjük a tárgyalást

Magyarországnak elemi érdeke, hogy az EU-val és az IMF-fel hitelmegállapodást kössön, amely reálisan ősszel jöhet létre - mondta Fellegi Tamás a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: Magyarországnak nem érdeke a tárgyalások elhúzása megállapodás nélkül, azaz "a török kártya nem volt és nem lesz napirenden". Fellegi Tamás - aki után június elsejétől Varga Mihály, a  Miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár vezeti  a tárgyalásokat - mérföldkőnek nevezte április 25-ét. Az Európai Bizottság ugyanis ekkor adott zöld jelzést a tárgyalások megkezdéséhez, azaz létrejött a politikai kompromisszum - mondta. 

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezetekkel júniusban elkezdődhetnek a tárgyalások, amelyeket egy őszi időpontban a megállapodással le lehet zárni. "Most a tárgyalások öt résztvevőjének, az EU és az IMF mellett az Európai Központi Banknak, a magyar kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak is az az érdeke, hogy folyamatosan üzenetet küldjön a piacnak, miszerint a megállapodás létre fog jönni" - fogalmazott a tárgyalásokat eddig vezető volt tárca nélküli miniszter.

Az IMF nem alkalmaz kettős mércét a hozzá forduló országokkal szemben - mondta a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője, hozzátéve: akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályok megoldódnak. A tárgyalások megkezdésével kapcsolatban konkrét időpontot nem jelölt meg Iryna Ivaschenko.

Készen állnak a tárgyalásra, amint a még fennálló kérdések, például a jegybankkal kapcsolatban, megoldódnak - mondta Iryna Ivaschenko, hozzátéve: a labda igazán a magyar kormány oldalán, pályáján pattog.

Közölte: az IMF semmit nem akar ráerőszakolni az egyes országokra, mindig egy olyan programban akar megállapodni, amely biztosítja, hogy az adott ország ki tudja védeni a sebezhetőségét azzal, hogy a nemzetközi intézményektől segítséget kap.

"Tudjuk, hogy Magyarország esetében mik ezek a sebezhetőségek, ezeket csökkenteni lehetne a program segítségével, és akkor az ország tartósan növekedhetne, és kikerülhetne ebből a helyzetből. Tehát ez a fő cél, s úgy gondolom, és a tapasztalat is azt mutatja, minél jobban ki tudjuk közös projektként alakítani ezt a programot, a magyar kormány minél jobban (...) benne van, annál jobban fog működni, ez a legjobb garanciája a végrehajtásnak" - emelte ki az IMF budapesti képviseletvezetője.

Hangsúlyozta: az IMF-programok nem egyszeri, hanem dinamikus programok, az ország, a helyzet is változik, a negyedéves felülvizsgálatok során újra foglakoznak a témákkal, "kiigazítjuk azokat, a rugalmasság a szépsége a dolognak". Elmondta: a 2008-as megállapodás esetében a deficitcélt kétszer is megváltoztatták, mert a globális és a magyar gazdaság úgy alakult.

fellegi IMF megállapodás
Kapcsolódó cikkek