Magyar gazdaság

Összeomlás előtt a dollár - Több mennyiségi lazítás lesz mint Rocky film

A dollár és a kötvénypiac összeomlás felé tart – mondta a CNBC-nek Peter Schiff, a Pacific Capital vezére. Véleménye szerint ez akkor következik be, amint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már nem tudja nullán tartani az irányadó kamatszintet.

Az Egyesült Államok kötvényei „bóvlipapírok” – mondta el Peter Schiff. Úgy látja, hogy Az USA csak azért fizeti a kamatokat a kötvények után, mert a Fed mesterségesen alacsonya tartja azokat.

A Fed évek óta alacsonyan tartja a 10 éves államkötvények hozamát a mennyiségi könnyítéssel (QE), és ez végső soron az amerikai gazdaság vesztét okozza – adott hangot véleményének Schiff.

Több mennyiségi enyhítést fogunk látni, mint Rocky filmet – vetítette előre a szakértő. Meglátása szerint ez az egyetlen dolog, amely fenntartja ezt az „álgazdaságot”, és amikor vége lesz a monetáris expanziónak, akkor összeomlik.

Schiff aztuán mondta ezt, hogy a Fed két tisztségviselője hangsúlyozta, az adók növelésére és a kiadások csökkentésére van szükség. Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényguruja pedig a CNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokat leminősíthetik, ha nem javítja fiskális helyzetét.

Az Euro Pacific vezére szerint a dollár gynegülni fog, amely nyomás alá helyezi a nyersanyagárakat és az inflációt. Ez a jegybankot kamatemelésre kényszeríti – tette hozzá.

A CNBC ugyanakkor megjegyzi, hogy Schiff már 2008-ban is a dollár összeomlását várta, valamint hiperinflációt jósolt.

dollár Fed klamat összeomlás
Kapcsolódó cikkek