Magyar gazdaság

Sorsdöntő hetek előtt a magyar gazdaság

A pontos javaslat ismeretében értékeli majd a Bizottság azt az intézkedéscsomagot, amelyet a magyar kormányfő kezdeményezésére állított össze a Visegrádi Csoport a gazdasági növekedés ösztönzésére. Előtte azonban még kiemelkedő fontosságú ügyekben várhatók jelentős fejlemények.

"Meg kell várni, mi lesz pontosan a javaslatokban. Ha ezeket megkapjuk, akkor tudunk véleményt mondani" – így kommentálta a Világgazdaságnak Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője azt a növekedésösztönző javaslatcsomagot, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be tegnap délelőtt Brüsszelben az EU-s kormány- és államfők éjjelbe nyúló informális csúcsértekezletét követően.

A magyar kormányfő által kezdeményezett és az uniós közép-európai országok, az úgynevezett Visegrádi Csoport által kidolgozott terv négy fő területen vázol fel a ösztönzésére alkalmasnak tartott lépéseket: a térség országai férhessenek hozzá az Európai Központi Bank devizacsere-ügyletekre vonatkozó tevékenységéhez, állítsák meg a bankok "Közép-Európából történő, anyabankok irányában zajló" tőkekivonását, az unióban tegyék rugalmasabbá a fordított áfa-beszedési rendszert, valamint erősítsék meg azt a tételt, hogy a kohéziós alapot továbbra is eredeti rendeltetésének megfelelően kell használni. A miniszterelnök szerint az érintett tagállamok várhatóan a június végi, félévzáró EU-csúcsértekezleten ismertetik majd a csomag részletet.

Addig több fontos magyar-uniós ügyben is fejlemény várható: május 30-án országspecifikus, elsősorban gazdaságpolitikai jellegű ajánlásokat tesz közzé az Európai Bizottság többek között Magyarország számára, a jegybanktörvény módosításait az ígéretek szerint június 4-én fogadhatja el a magyar parlament, a június 22-i Ecofin-ülésen pedig az uniós pénzügyminiszterek arról döntenek majd, hogy törlik-e a Magyarországnak járó kohéziós források részleges felfüggesztéséről hozott korábbi határozatot.

Részletek a mai Világgazdaságban

Szűcs Tamás unió
Kapcsolódó cikkek