Magyar gazdaság

Tobin forogna a sírjában Orbánék új adója miatt

A szerdán bejelentett új magyar adócsomaggal foglalkozik a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. A bejegyzés szerint a részletek még tisztázatlanok, a tranzakciós adó kitalálója, Tobin pedig forogna a sírjában, ha ezt látná.

A magyar kormány azt játssza, hogy miközben kivezet egy adónemet, ami ideiglenes volt, bevezet egy másikat, amelyet állandóvá tesz - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. A blog a 2010-ben bevezetett távközlési cégekre, valamint bankokra kivetett különadókat említi, amelyeket ideiglenesnek szántak, mondván, hoyg 2012-re a gazdaság eléri a 3,5 százalékos növekedést.

Az előrejelzések azonban nem váltak valóra, a növekedés mindössze 1,7 százalékos volt tavaly, az idei évre pedig recessziót jósolnak az elemzők. A kormány ennek ellenére szerdán új adócsomagot jelentett be: a bankadót felére csökkenti, és 2014-ben meg is kívánja szüntetni, de ezzel párhuzamosan egy ezrelékes illetéket vezet be minden pénzügyi tranzakcióra, írja a hvg.hu.

A kivezetett telekomadó helyett a telefonhívásokat és az sms-eket adóztatják meg július 1-jétől. Egy új vállalati adócsomag pedig az energia- és közműcégeket fogja érinteni.

Bár Orbán a tranzakciós adót a "spekuláció ellen" akarta bevezetni egyfajta Tobin-adóként, a magyar változat minden nem készpénzben történő pénzmozgásra vonatkozni fog, beleértve havonta a fizetések átutalását, vagy a rezsiszámlák befizetését is. A blognak egy magyar bankár ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Tobin forogna a sírjában, ha látná ezt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank közgazdásza azonban úgy véli, az új adók más intézkedésekkel együtt garantálhatja, hogy a költségvetési hiány 2012-ben és 2013-ban is 3 százalék alatt maradjon, ezzel pedig Magyarország végre felszabadulhat az uniós túlzott deficit eljárás alól, amelyet még 2004.ben kezdeményeztek ellene.

A Financial Times blogja azonban úgy véli, az új adók az Orbán-kormány más intézkedéseihez hasonlóan sebtében meghozott döntések eredményei, több részlet pedig továbbra is tisztázatlan.

tranzakciós adó tobin
Kapcsolódó cikkek