Magyar gazdaság

Egy független cég leminősítette Németországot

Az Egan-Jones amerikai hitelminősítő ügynökség AA-ról A+ -ra szállította le Németország hitelképességét.

Az euróövezet legnagyobb gazdasága Görögország és más euróállamok adósságválsága miatt komoly veszteségeket könyvel el - indokolta lépését a kis, független ügynökség. "Függetlenül attól, vajon Görögország vagy az euróövezet más tagállamai elhagyják-e a valutauniót, vagy sem, Németország nagy tömegű behajthatatlan követeléssel fog szembenézni - hangzik az amerikai hitelminősítő indokolása – jelenti a MarketWatch.

A leminősítés további okaként az Egan Jones Angela Merkel német szövetségi kancellár fiskális politikáját jelölte meg: azzal, hogy ellenáll az eurókötények bevezetésének és kitart a további takarékossági intézkedések mellett, a kancellár további feszültségeket idéz elő a többi EU-tagországgal szemben. A szervezet úgy látja, hogy Merkel el fogja veszíteni az eurókötvényekkel kapcsolatos csatát az EKB-val szemben és ezzel rontja pozícióját.

Az Egan Jonesról

Az 995-ben alapított Egan-Jones hitelminősító tevékenységét teljes mértékben a befektetők finanszírozzák, hogy ezzel elkerüljék az összeférhetetlenséget, ami más cégek esetében a minősítő és a minősítési szolgáltatásért fizető cég között fennáll. Az Egan-Jones 2007-ben megkapta az amerikai tőzsdefelügyelettől az országosan elismert statisztikai hivatal besorolást, amely többek között a három nagy nemzetközi hitelminősítőt (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch) is magába foglalja.

 

Németország leminősítés egan jones leminősít
Kapcsolódó cikkek