Magyar gazdaság

Győri Enikő: Azonnali lépésekre van szükség az EU-csúcson

Azonnali cselekvésre van szükség az európai növekedés és munkahelyteremtés ösztönzése érdekében a holnap kezdődő kétnapos EU-csúcson, miután már lassan négy éve tart a gazdasági válság, illetve már az eurózóna ötödik országa, Ciprus is mentőcsomagot kért – mondta Győri Enikő egy mai háttérbeszélgetésen.

A Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára közölte: a találkozón döntést kell hozni a növekedési paktumról. "Az a dilemma, hogy növekedni kell vagy fegyelmezett pénzügyi gazdálkodást folytatni, ez egy hamis dilemma. Egyik tagállam sem akarja állami beavatkozásra alapozva, akár külső eladósodottság árán a növekedést gerjeszteni. Csupán hangsúlybeli eltérések vannak a tagállamok között" - mondta.

"Az más kérdés, hogy az összeurópai szinten született intézkedések tekintetében az EU eddig többet tudott felmutatni a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás tekintetében, mint amit a növekedésért tett. A két szempont közötti egyensúlyt kívánják most megteremteni az állam- és kormányfők. A csúcsnak ezért ebben a témában fel kell mutatnia valamit, meg kell honi a szükséges döntéseket, így előre kell lépni az Európai Beruházási Bank feltőkésítése, a projektkötvények kibocsátása és a strukturális alapoknak a jobb felhasználása terén" - emelte ki az államtitkár.

A rövidtávú intézkedések megvitatása mellett azonban a csúcsnak lesz egy másik feladata is, ez pedig a közép- és hosszútávú stratégia kidolgozása a krízis kezelésére az uniós vezetők (az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az EKB és az Eurogroup elnöke) által a csúcsra elkészített, a gazdasági és pénzügyi uniós létrehozására vonatkozó jelentése alapján. Ez utóbbi kapcsán Győri Enikő elmondta, nem arról szól a mostani csúcs, hogy két nap alatt egy gazdasági-pénzügyi uniót létrehoznak az állam- és kormányfők, hanem van egy elkészített vízió, útiterv, és arról szó majd a vita a csúcson, hogy az EU miként kíván majd a szorosabb integráció irányába eljutni.

EU-csúcs győri enikő
Kapcsolódó cikkek