Magyar gazdaság

Külsős cégen múlik az élelmiszer áfakulcs

Tíz százalék alatti áfakulcsot tartanának kívánatosnak a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport tagjai – nyilatkozta a Világgazdaságnak Torba Tamás, a csoport szóvivője.

 Az élelmiszeripar összefogásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy alacsonyabb áfakulcs terhelje a hústermékeket, beleértve a baromfit is, a tejtermékeket, sajtokat, a zöldségféléket és gyümölcsöket, a pékárut, az étolajat és a kávét. Torba hozzátette, felkérték az Ernst and Young szakértőit, akik készítenek egy elemzést, ez alapján lehet majd belőni, mekkora lenne az új áfakulcs mértéke. Az ágazatonként számított áfa Torba szerint sok kérdést felvet.

„A zöldség-gyümölcs ágazatban különösen nagy arányú az áfacsalás, valójában nem tudjuk pontosan, ezen a téren mi történik az országban. Így az állam áfacsalás okozta bevételkiesése is felbecsülhetetlen” – említett példát. Az áfacsalás mértékét csak az alapvető élelmiszereknél egyébként évi 150–300 milliárd forintra becsülik szakértők. A papír nélkül folytatott eltérően érinti az egyes termékköröket, de a szakértők abban egyetértenek, hogy alighanem a leggyorsabb termékciklusú zöldség-gyümölcs ágazat a leginkább érintett. Az iparág által régóta szorgalmazott áfacsökkentés azonban rendkívül komoly problémákat okoz más területeken, így például a húsiparban is.

A szóvivő kijelentette: az áfacsalás jelenlegi elterjedtsége mellett a költségvetés jelentős bevételektől esik el. „A törvényesen működő cégek komoly pénzeket fizetnek be a közös kasszába, ám a feketekereskedelem miatt már az általuk teremtett munkahelyek is veszélybe kerültek.” Torba szerint ezzel szemben egy, az alapvető élelmiszereket érintő nagymértékű áfacsökkentés olyan módon fehérítené ki az élelmiszerkereskedelmet, legális munkahelyeket is teremtene. „Ennek a jövedelemadóban és a járulékok terén is meglenne az eredménye, azt gondoljuk, az áfacsökkentés révén már rövid távon is nyerne a költségvetés.”
A kezdeményezés időzítése nem véletlen: a fórum célja, hogy az új költségvetés készítése során már figyelembe vegyék az áfacsökkentés lehetőségét is. Torba emlékeztetett: a Nemzeti Konzultáció felveti egy luxusáfa bevezetését, hogy finanszírozható legyen az alapvető élelmiszerek esetében az áfacsökkentés. „Azt gondoljuk, ezzel a társadalom döntő része egyetért” – mondta.

Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért élelmiszer áfakulcs áfa
Kapcsolódó cikkek