Magyar gazdaság

Menekül a tőke Oroszországból

Oroszországból az utóbbi 21 hónapban 146 milliárd dollárnyi magántőke távozott, s a befektetők gyakorlatilag minden hónapban vonnak ki tőkét az országból a moszkvai kormány azon ígérete ellenére, hogy fordít a trenden.

Ezzel kapcsolatban a RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztet arra, hogy Alekszej Uljukajev, az orosz központi bank első alelnöke  ez év március végén egy Svájcban rendezett orosz gazdasági fórumon kijelentette; Oroszország tőkebeáramlással büszkélkedhet majd, amint megszűnik a politikai bizonytalanság az elnökválasztás után.

"Miközben a tőkemérleg ez év januárjában 13,5 milliárd dollár és februárban 9 milliárd dollár deficitet mutatott, ez a hiány vélhetően rövid időn belül többletté alakul át. Elvileg kétszeres többlettel számolhatunk- a fizetési mérlegen és a tőkeszámlák mérlegén, mégpedig májustól kezdődően" - hangozatta az orosz jegybank első alelnöke Svájcban. Ugyanakkor Uljukajev is elismerte, hogy a mérleg deficit attól függ majd, hogyan értékelik a választások eredményeit a befektetők.

 

 

tőke Oroszország tőkekivonás jegybank
Kapcsolódó cikkek