Magyar gazdaság

Nagyot nőtt a villamosenergia és a gáz ára

2012 májusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. Az árváltozást elsősorban a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árainak emelkedése okozta – közölte a KSH.

Májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai áprilishoz viszonyítva összességében 0,1 százalékkal csökkentek. A többi ágazathoz képest magasabb árnövekedést tapasztaltunk a járműgyártásban (2,3 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,4 százalék), a textil és bőriparban, valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (0,6 százalék). Az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 2,1 a kohászat, fémfeldolgozásban 0,7 százalékkal alacsonyabbak lettek.

Nem változtak az árak az élelmiszer- és fa-, papír- és nyomdaiparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az árnövekedés mértéke 0,2 és 0,5 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban a termelői árak májusban az előző havihoz képest 1,7 százalékkal nőttek.

A 2011. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok májusi belföldi értékesítését 6,8 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt újból a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (19,8 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (12,3 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (11,3 százalék) mértük. 2011 májusához viszonyítva 4,1 százalékkal alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban, 2,4 százalékkal a gyógyszergyártásban, 1,1 százalékkal a textil- és bőriparban.

A többi feldolgozóipari ágazatban 2,6 és 5,5 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 8,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 májusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,9, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,2 százalékkal csökkentek. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,2, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 májusában az előző havihoz képest 0,9 százalékkal emelkedtek, a 2011. májusinál 8,1 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,7 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 2,1 százalékkal gyengült; a 2011 májusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 10,0, a dollárhoz mérten 23,4 százalékkal gyengült.

Az 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. májusi alakulásáról szóló Eurostat sajtóközlemény 2012. július 3-án jelenik meg.

KSH ipari árak áremelékedés árak
Kapcsolódó cikkek