Magyar gazdaság

Az EKB közgazdásza szerint durvább a helyzet, mint a Lehman idején

Az Európai Központi Bank vezető közgazdásza szerint az euróövezet adósságválsága messze meghaladja a Lehman Brothers összeomlása nyomán 2008-ban kirobbant pénzügyi válságot.

Peter Praet kijelentette: az euróövezet válsága jelenleg sokkal mélyebb, mint a Lehman idején, ám a legutóbbi EU-csúcs határozatai megadták a jelzést arra nézve, hogy az állam- és kormányfők felismerték: az euróövezetet, mint konstrukciót meg kell javítani – jelenti a Reuters.

Praet hozzáfűzte, a madridi kormány erőteljes kiadási politikája hamis feltevéseken alapult. Az euró bevezetése óta a költségvetési egyensúlyhiányok több országban növekedtek. A versenyképesség megteremtése azonban nem az Európai Központi Bank feladata, inkább maguknak az államoknak kell a szükséges strukturális reformok megvalósítására törekedniük. Praet az EKB kamatdöntése kapcsán leszögezte, hogy a ráta 0,75 százalékra történő csökkentése után nincs tabu a központi bankban a kamatpolitikát illetően. A közgazdász meglátása szerint a lépéssel óriási mértékben növekedett az EKB monetáris bázisa, de a tőke ellátottság továbbra is gyenge.

EKB Lehman vezető közgazdász Peter Praet adósságválság válság
Kapcsolódó cikkek