Magyar gazdaság

Franciaország recesszióba csúszhat és magával ránthatja a németeket

Franciaország ugyanabba a gazdasági hanyatlási spirálba kerülhet, mint Spanyolország vagy Olaszország, amennyiben François Hollande elnök tartja magát a 2013-ra szóló háromszázalékos deficitcél eléréséhez - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

"Hollande-nak végső soron legalább 40-45 milliárd eurót kell megtakarítania a betervezett 33 milliárd euró helyett a deficitcél elérése érdekében" - véli Xavier Timbeau, az OFCE párizsi kutatóintézet főnöke. Ebben az esetben 2013 végéig a rekordmagasságba, több mint 11 százalékra szökne, Franciaország és Németország pedig recesszióba csúszna – állítja az elemző. Ugyanakkor Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök keddi első kormánynyilatkozatában leszögezte, hogy a költségvetés súlyos helyzete ellenére minden választási ígéretet meg fognak valósítani.

Közgazdászok szerint a 33 milliárd euró összegű megtakarítás a jövő évben a 1,5 százalékának felel meg. Ez ugyan kisebb, mint például Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban, de a terv jóval ambiciózusabb, mint a német kormányé volt a  pénzügyi válság előtt: 2003 és 2007 között ugyanis Berlin a költségvetési hiányt évente a GDP átlag 0,6 százalékának megfelelő csökkentésével konszolidálta.

"Ha ismét növekednének a torzulások a piacokon, Franciaország aligha növekedhet a következő évben" – mondta a FTD-nek Fabrice Montagne, a Barclay’s szakértője. A bankház 2012-re csak 0,4 százalékos növekedést vár az országtól, és egyes elemzők ennél is borúlátóbbak.

"Ha Hollande mégis tartja magát a deficitcélhoz, a recesszióba vezeti az országot" - szögezte le Timbeau, aki szerint ezzel Franciaország ugyanabba a hanyatlási spirálba kerülne, mint Görögország vagy Spanyolország. Mindennek persze következményei lennének a német gazdaságra nézve is, ugyanis Franciaország Németország legfontosabb gazdasági partnere. "Ha Franciaország a recesszióba csúszik, magával rántja Németországot" – vélte az OFCE szakértője.

Németország gondban

A helyzet most sem bíztató, Németország szolgáltatói szektora ugyanis a friss adatok szerint váratlanul stagnált júniusban, amellyel véget ért a hét hónapja tartó növekedés, és az új megrendelések is visszaestek. Ez további bizonyítékot jelent arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága már sem menti meg a régiót a recessziótól. A Markit intézet szolgáltatói beszerzési menedzser indexe 49,9 pontra esett júniusban az előző havi 51,8 pontról. Az index éppen 50 pont alá esett: ez a szint választja el a növekedést a csökkenéstől. Az előzetes becslés 50,3 pont volt.

Spanyolország igyekszik

További lépéseket tesz a spanyol kormány annak érdekében, hogy tartani tudja az idei évre tervezett, a korábbiaknál kisebb államháztartási hiánycélt – jelentette be Luis de Guindos gazdasági miniszter kedden Madridban. Spanyolország korábban közölte, hogy a tavalyi 8,9 százalékos GDP-arányos szintről idén 5,8 százalékra akarja csökkenteni az államháztartási hiányt, de a 2012 első öt hónapjáról a múlt héten közzétett adatokból kiderült, hogy ez további intézkedések nélkül nem lehetséges. Madrid fontolóra vette a fogyasztási, az energetikai és az ingatlanadó növelését a hiányzó bevételek előteremtése érdekében.

A miniszter kitért arra is, hogy tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal arról a pénzügyi segélyről, amelyet Madrid június 9-én kért az euróövezettől bankszektora konszolidálásához. Az övezet ehhez hozzájárult, a segély értéke pedig akkori közlések szerint elérheti a 100 milliárd eurót. De Guindos két könyvvizsgáló társaság adataira hivatkozva most úgy vélte, Madridnak ebből a legrosszabb esetben 62 milliárd euróra lesz szüksége. A segélyről július kilencedikéig - az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának következő üléséig – tervezik aláírni a megállapodást.

 

Németország választási ígéret hollande Franciaország
Kapcsolódó cikkek