Magyar gazdaság

GKI: A kormány nem akar megállapodni az IMF-fel

A kormány továbbra is időhúzásra játszik, és nem szeretne megállapodást kötni a Valutaalappal – vélekedett a GKI gazdaságkutató vezérigazgatója az ATV Start című műsorában.

Vértes András szerint erre utal az is, hogy a kormány egészen mostanáig halogatta a jegybanktörvény módosítását, illetve az is, hogy a kormány a kohéziós alapok tiltásának feloldása érdekében a jövő évi költségvetésben tervezett mintegy háromszázmilliárdos munkavédelmi csomagot nem hozta nyilvánosságra.

A közgazdász szerint a kormány legfőbb törekvése, hogy kívülről senki, semmilyen módon ne szóljon bele a gazdaságpolitikájába, ezért amíg az euró 300 forint, az állampapír-hozamok pedig 9 százalék környékén mozognak, addig nem szeretné az IMF hiteléből finanszírozni a gazdaságot.

Vértes szerint márpedig a kormány a bankrendszer túladóztatásával, illetve az adótörvények állandó módosítgatásával elriasztja a befektetőket, hiszen ebben a helyzetben az üzleti szféra képtelen stabilan gazdálkodni. Éppen ezért ezt a jogbizonytalanságot meg kell szüntetni, és ehelyett egy a beruházásokat támogató gazdaságpolitikára van szükség – vélekedett a szakember megjegyezve, hogy jelenleg Magyarország a 25 százalékos európai átlaghoz képest a maga 16 százalékával sereghajtó a beruházási ráta tekintetében.

ATV-->

IMF megállapodás hitel Vértes
Kapcsolódó cikkek