Magyar gazdaság

Nagy a fluktuáció a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (NFM) megalakulása óta egy miniszter, három államtitkár és hét helyettes államtitkár távozott, ezen kívül pedig megszűnt 32 főosztályvezetői jogviszony is – írja a tárcától származó információk alapján a hvg.hu.

2011 második felében összesen 116 fő távozott a minisztériumból, 2012 eleje óta pedig több mint 80-an. Vízkelety Mariann közigazgatási államtitkár június végén jelentette be távozását, a szakember pályafutását a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyetteseként folytatja, ahol az új KSH-törvény előkészítése lesz a feladata. Június elején mondott fel Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár, aki immár a Miniszterelnöki Hivatalban felügyeli az elosztását.

Az elmúlt fél évben távozott a minisztériumból Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért, valamint Kovács Tamás EU- és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, utóbbi a Külügyminisztérium kötelékében, brüsszeli nagykövetként folytatja. A két politikus posztja azóta is betöltetlen az NFM-nél – igaz, a feladatköröket a Nemzetgazdasági Minisztérium részben átvette.

Lecserélődött a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkárság vezetése is: Bencsik János államtitkár távozott, Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Feiler Józseffel, a klímaosztály vezetőjével együtt. Bencsik János utódja Kovács Pál, a korábbi energetikai helyettes államtitkár lett. Feiler József sem egyedül távozott: a klímaosztályon 20–25 embernek mondtak fel. Az NFM-ben kapott feladatot időközben politikai főtanácsadóként Nyerges Attila, a többek között a Közgép elnökeként is ismert Nyerges Zsolt testvére.

nyerges NFM Bencsik
Kapcsolódó cikkek