Magyar gazdaság

Fellázadtak a spanyol régiók Madrid spórolási diktátuma ellen

A Mariano Rajoy miniszterelnök és a spanyol régiók képviselői között e hét elején tartott találkozón éppen a két legnépesebb régió; Andalúzia és Katalónia szegült szembe a madridi kormány takarékossági terveivel - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Az andalúz miniszterelnök, José Antonio Grinán a terveket a régiója ellen intézett "súlyos támadásnak" minősítette. A szocialista politikus jogi lépéseket jelentett be a madridi konzervatív központi kormány terveivel szemben. Ugyanis a takarékossági tervek megvalósítása Andalúziában 19 állami kórháznak, valamint az iskolák felének bezárását idézné elő, és a közszolgálatból 60 ezer alkalmazott elbocsájtásával járna együtt - figyelmeztetett Grinán a FAZ jelentése szerint.

A katalán gazdasági miniszter, Andreu Mas-Colell pedig tiltakozásul nem is vett részt a találkozón, amelyen a régiók költségvetési deficitjének csökkentéséről kellett volna egyeztetnie. Katalónia pénzügyi függetlenséget és adókivetési jogot akar magának.

Carmen Martinez Aguayo andalúz miniszter csatlakozott a tiltakozáshoz, és nyomban a találkozó kezdete után távozott onnan. A dél-spanyolországi régió vezetése úgy érzi, hogy hátrányban van a takarékosság terén. A miniszter szerint ezt mutatja, hogy Andalúzia ugyan kevésbé eladósodott, mint a többi spanyol régió, mégsem kap nagyobb mozgásteret a deficit csökkentése terén.

A konfliktus nem jön jól, hiszen a Standard & Poor’s éppen tegnap erősítette meg az ország adósbesorolását. a nemzetközi hitelminősítő csoport szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú futamidejű spanyol szuverén kötelezettségek "BBB plusz", illetve a rövid lejáratú államadósság elsőrendű "A-2" osztályzatára vonatkozik. A hosszú távú besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Továbbra is Spanyolországban is a legnagyobb a az EU-n belül a Eurostat ma délelőtt nyilvánosságra hozott adatai szerint. A hispánoknál júniusban 24,8 százalékos volt a ráta, ami a májusi 24,7 százalékhoz képest enyhe, a tavaly júniusi 21,2 százalékhoz képest viszont nagy emelkedés, és a legmagasabb értéknek számít a vonatkozó spanyol statisztika kezdete, 1976 óta. Még aggasztóbb a helyzet a fiatalok körében: a 25 év alatti spanyolok 52,7 százaléka nem jutott álláshoz júniusban, aminél rosszabb mutatót, 52,8 százalékot csak Görögországban jegyeztek fel.

 

takarékosság andalúzia spanyol Spanyolország Katalónia régió
Kapcsolódó cikkek