Magyar gazdaság

Egy sikertörténetet vizsgált az IMF

A fejlődő országok az utóbbi húsz évben ellenállóbbá váltak, a növekedési szakaszok tovább tartanak, és az élénkülés is gyorsabban megy végbe ezen országokban – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vizsgálatából, amelyet a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ismertetett.

A svájci lap szerint a fejlődő országok kemény évtizedet tudhatnak maguk mögött. Az IMF friss elemzése szerint a fejlődés nem csak Kínára és Indiára korlátozódik, a fejlődő országok csoportjának egészéről elmondható, hogy növekedési szakaszaik tovább tartanak, a válságaik pedig gyorsabban véget érnek. Az IMF szakértői szerint a siker kulcs a stabilitás orientált pénzpolitika.

Az IMF megvizsgálta, miként alakult az egy főre jutó gazdasági teljesítmény az utóbbi hatvan évben a vizsgálatba bevont 100 fejlődő országban. Az 1970-es és 1980-as években az országok felében a drágulás legalább kétszámjegyű volt, de az 1980-as évekre a fejlődő országokban az inflációs ráta 10 százalék alá süllyedt.  A pénzpolitika azonban más tekintetben is mérvadó. Egy olyan ország, amelynek a valutája egy másik ország valutájához, például a dollárhoz kötődik, különösen fogékony a nemzetközi befektetők közti hangulatváltozásra. Az 1970-es években az országok 57 százalékának még ilyen törékeny volt a valutarendszere, ma már csak 38 százalék ez az arány.  Mindenesetre ez az arány az 1990-es évek óta stagnál, sőt az utóbbi időben némelyest növekedett.

Az eredmények az állami finanszírozás tekintetében is sokatmondóak. Az 1990-es években egy tipikus küszöbállam adóssága a gazdasági teljesítményhez mérve 65 százalékos volt. Ez az adósságarány eközben 35 százalékra csökkent, ez pedig az országoknak olyan mozgásteret biztosított, amellyel megtámogatható a konjunktúra válság idején. Az államadósság mértéknek féken tartása azért is fontos, mert – írja az IMF nyomán az NZZ – a befektetők gyorsan elhagyják a fejlődőket a fejlődő államokat, ha úgy látják, hogy túl magasra szökött fel az államadósság szintje.

A növekedési fázisok a küszöb- és a fejlődő államokban meghosszabbodtak az 1980-as évek óta, mégpedig 7,5 évre. Az IMF szerint ez jórészt a politikai változásokra vezethető vissza. Ugyanakkor az IMF figyelmeztet, hogy a fejlődő és küszöbállamok semmiképpen sem immunisak az ipari államokban végbemenő folyamatokkal szemben, ezt a pénzügyi válság érzékelhetően megmutatta.

felmérés IMF fejlődő ország növekedés válság
Kapcsolódó cikkek