Magyar gazdaság

Német gazdasági miniszter: "Méreg a magasabb adó"

A német szövetségi gazdasági miniszter, Philipp Rösler (FDP) elutasítja, hogy a szegénység növekedése elleni eszközként magasabb adókkal sújtsák a jómódúakat - írja a Handelsblatt.

"Az ilyen követeléseket megalapozatlannak tartom" - erősítette meg az FDP elnöke a"Bild"-Zeitungnak nyilatkozva, hozzátéve, hogy ez a módszer "a keresztény-liberális koalíció közös álláspontjának sem felel meg".

Rösler úgy fogalmazott, hogy az Ursula von der Leyen munkaügyi miniszternek a szegénységről és a gazdagságról szóló jelentésében csak vélt megoldásként szerepelt az újraelosztásra és a magasabb adókra vonatkozó kitétel. "A magasabb adók ugyan csábítóak egyesek részére, az eredmény viszont méreg lenne a foglalkoztatásra és gyengítené a versenyképességünket." 

A Handelsblatt szerint Steffen Kampeter pénzügyminisztériumi államtitkár (CDU) is elutasította a vagyonosokat sújtó adóemeléseket. Kampeter pedig a Passauer Neue Presse című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a szövetségi kormánynak vigyáznia kell arra, nehogy fordítva ülje meg a lovat az adóztatás kérdésében, hiszen a magasabb adómérték elsősorban a dolgozó középosztályt sújtaná.

A minisztérium által készített kutatás szerint a kenyérkereső nélküli családok esetében 60 százalék az esély arra, hogy a gyermekek is a szegény rétegekhez tartoznak majd. Az egyszülős háztartásokban szintén viszonylag magas, 55 százalék ennek esélye, míg a külföldiek esetében 28 százalék ennek veszélye.

rösler adózás adó
Kapcsolódó cikkek