Magyar gazdaság

Spanyolország az uniós mentőöv igénybevételét fontolgatja

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter a Handelsblatt német üzleti lapnak nyilatkozva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Spanyolország hajmarosan segélykérelemmel fordul az EU mentőalapjához.

"Az Európai Központi Bank tanácsának e heti ülése és az eurócsoport két hét múlva tartandó informális ülése tisztázza a feltételeket" - hangoztatta de Guindos. A spanyol gazdasági miniszter a német kormánynak üzenve kijelentette: Spanyolország teljes mértékben tiszteletben tartja az Európai Központi Bank függetlenségét, és osztja azt a véleményt, miszerint "az állami deficit és az csökkentése jelenti közép- és hosszú távon a fundamentális eszközöket a válság ellen." Az Európai Központi Bank természetesen nem pótolhatja ezeket a nemzeti erőfeszítéseket. De "el kell oszlatni az euróval kapcsolatos kételyeket és világossá kell tenni, hogy az euró visszafordíthatatlan.

Ezért rövid távon az Európai Központi Banknak cselekednie kell" – fogalmazott a miniszter, aki ezzel azt üzente Berlinnek, hogy tiltakozásuk ellenére szükség van az EKB nagyobb részvételére a kötvénypiacon a kormányok válságkezelő lépései mellett. Nem csoda, hogy Madrid ezt a nézetet képviseli, hiszen éppen a spanyol és olasz államkötvények hozamait próbálná elfogadható szinten tartani az EKB azzal, hogy nagy mennyiségben vásárol ezekből a papírokból. A német jegybank vezetése mereven ellenáll a kezdeményezésnek, amelyről szeptember 6-i ülésén dönthet az EKB, ezzel ugyanis a Bundesbank szerint az EU-szerződésben tiltott módon segítenék a tagállamok államháztartásait.

A spanyol gazdasági miniszter nem kételkedik abban, hogy az ESM a közeli hónapokban megkezdi működését és pénzügyi ereje elégséges lesz. De Guindos szerint nem tervezik, hogy az Európai Mentőalap banki engedélyt kapjon. Ami pedig az európai közös bankfelügyeletet illeti, de Guindos úgy vélte, hogy ez több szakaszban fog megvalósulni. Kezdetben a nagyobb bankokra koncentrálnának, ugyanis az Európai Központi Banknak, még nincs meg a tapasztalata arra, hogy az egész bankvilágot felügyelje. De – tette hozzá a spanyol miniszter – hosszú távon a teljes bankszektor felügyelete a cél.

EKB Spanyolország mentőöv EU louis de guindos
Kapcsolódó cikkek