A cseh jegybank kormányzója szerint az euró nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azt, hogy jelentősen felgyorsítsa az (EU) gazdasági növekedését és biztosítsa Európa globális versenyképességét.

 Az utóbbi időben erősödik az euróövezet összeomlásának veszélye, amely katasztrofális következményekkel járhatna mindenki számára, beleértve Csehországot is - jelentette ki Miroslav Singer egy szerdai nemzetközi gazdasági-pénzügyi fórumon Prágában az MTI tudósítása szerint.

Singer szerint az euróövezet működése mai formájában egyre inkább az Európai Központi Bank (ECB) „szokványostól eltérő” politikájától, a hitelektől és a fiskális operációktól függ. A cseh jegybanki vezető úgy véli: az euróövezetnek saját érdekében vissza kellene térnie az eredeti elvekhez. Szerinte illúziónak bizonyult az a hit, hogy az euróövezeti tagság nagyobb gazdaságpolitikai fegyelemhez fog vezetni.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a fórumon Otmar Issing, az ECB végrehajtó bizottságának egykori tagja, az euró projektjének egyik társalkotója. "Közös európai eurókötvények bevezetése a legbiztosabb út ahhoz, hogy tönkretegyük az európai integrációt és az eurót" - figyelmeztetett. Hangsúlyozta, hogy ezt a maastrichti szerződés is tiltja, mert egyik ország sem viselhet felelősséget más országok adósságaiért.

Az euróövezet válságát Issing szerint a politikai integráció nem oldja meg, mert annak megvalósítása túl sok időt igényel. "Alkotmánymódosításokra, népszavazásokra lenne szükség, amelyek eredménye ráadásul bizonytalan. Nem hiszem, hogy az emberek támogatnának egy ilyen elképzelést. Ez a válság leküzdéséhez sem járul hozzá" - mondta Issing. Úgy vélte: vissza kell térni az európrojekt eredeti alapelveihez. "Egy független központi bank létrehozására van szükség, amelynek feladata az árak stabilitásának a megtartása" - szögezte le a bankár. Aláhúzta: a stabilitási paktumot is be kell tartani, s nem szabad további segélycsomagokat készíteni, mert azok sértik az uniós szerződést.

Csehország az Európai Unióhoz való csatlakozásakor kötelezte magát az euró bevezetésére. Singer szerint ez technikailag legkorábban 2017-ben lenne lehetséges. Ebben az esetben Csehországnak már jövőre teljesítenie kellene a maastrichti feltételeket. Hivatalos csatlakozási céldátum jelenleg azonban nincs Csehországban.