Magyar gazdaság

Vértes: 370 milliárdot dobott ki a kormány az ablakon

A magyar gazdaságpolitika elveszítette hitelességét – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke „A hitelesség díja” című előadásában az 50. közgazdász-vándorgyűlésen Egerben.

Nem új jelenség a hitelesség elvesztése, ez jellemezte az előző kormányokat is - hangsúlyozta Vértes András. A teljes hiteltelenség állapotában megalakult Bajnai-kormány ugyanakkor a piacokon hitelességet tudott szerezni 3-4 hónap alatt. A kétharmaddal hatalomra kerülő Orbán-kormánynak viszont nem sikerült hitelességet szerezni.

Radikális romlás Vértes szerint 2011 végén jött, a magánjogba való durva, hibás beavatkozással: a végtörlesztésre 370 milliárd forintot kidobtunk az ablakon. Ezzel a pénzzel meg lehetett volna oldani az összes rossz helyzetben lévő adós problémáját.

Az államadósságunk a magán-nyugdíjpénztári átvételével csökkent. A költségvetési egyenlege csak azért javul most, és lesz 3 százalék alatt, mert nem a magánkasszákba fizetjük a járulékot, hanem a költségvetésnek – hívta fel a figyelmet. A 2013-as költségvetésben 600 milliárdos lyuk van, aminek egy részét meg lehetett volna úszni az IMF-megállapodással vagy hiteles gazdaságpolitikával.

Vértes András rámutatott, hogy a gazdaságpolitika hitelvesztése mekkora kárt jelentett az országnak. A makroveszteség a lakossági fogyasztás 2,6 százaléka, illetve a beruházások 10 százaléka. A 485 milliárdos veszteség a lakosságra és a vállalatokra hárul – ismertette Vértes András tanulmányát, amely a Világgazdaságban jelent meg először.

A közgazdász kérdésre válaszolva elmondta: a forint leértékelődése nem segítené a gazdaságot, mert bár az exportnak átmenetileg lendülete adna, inflációs hatással járna, ez pedig növelné az államadósságot.

hitelesség Vértes költségvetés
Kapcsolódó cikkek