Magyar gazdaság

Felveszik a harcot az EKB ellen a német régiók

Az Európai Központi Bank (EKB) az utóbbi időben nem gyűjtött túl sok jópontot a németek körében - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Mindegy, mit tesz azért, hogy ne eszkalálódjék tovább az európai államadósság-válság, a szkepszis nagyobb, mint valaha. A Handelsblatt szerint drámai bizonyítékkal szolgál erre az Institut für Demoskopie Allensbach felmérése, amelyet a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung részére készített. Eszerint a németeknek az Európai Központi Bankba vetett és egyébként is gyenge bizalma jelentősen tovább csökkent az államadóssági válság idején.

Két évvel ezelőtt a németeknek még 31 százaléka volt bizalommal az EKB iránt, ez az arány már csak 18 százalék, a lakosság 67 százaléka pedig egyáltalán nem bízik az Európai Központi Bankban. A németek bizalmatlanságát az eurószkeptikus politikusok táplálják, akik szemében tüske az EKB kötvénypolitikája. Különösen Bajororoszág és Hessen tartomány vezetése dühös az EKB-ra.

Az említett tartományi vezetők arra szeretnék rávenni a német szövetségi kormányt, hogy keményen vegye fel a harcot az EKB kötvényprogramja ellen, amit egyébként Berlin kilátásba helyezett. A bajor és hesseni vezetők egyrészt az Európai Bíróságban, másrészt a német alkotmánybíróságban bízhatnak. Utóbbi szeptember elején hozott döntés az Európai Stabilitási Mechanizmusról, melyben megerősítette az ESM legitimitását, de egyben kikötötte, hogy Németország csak a Bundestag jóváhagyásával csatornázhat az eredeti terven felüli összegeket a mentőalapba. Az EKB ellen harcoló politikusok számára az adhat reményt, hogy az eurózóna tagállamok közvetlen pénzügyi támogatása ellentétes az uniós alapszerződéssel.

ESM EKB per hessen Bajorország
Kapcsolódó cikkek