Ma munkalátogatáson fogadja hivatalában Antonisz Szamarasz görög kormányfő Angela Merkelt. A német kancellár a harmadik éve tartó államadósság-válság kitörése óta először utazik a görög fővárosba. Berlini kormányzati források hétfőn igyekeztek csökkenteni a látogatáshoz fűződő várakozásokat, hangsúlyozva, hogy a kancellár "nem visz ajándékot" Athénba.

 A név nélkül nyilatkozó források mellett többen nyíltan is közölték, hogy nem érdemes sokat várni Angela Merkel athéni látogatásától. "A kancellár nem a trojka" - mondta például Wolfgang Schäuble. A német pénzügyminiszter az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - az Eurócsoport - luxembourgi ülésének szünetében kifejtette: a hitelezői trojka - az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank - képviselői ezekben a hetekben vizsgálják Athénban, hogy kiutalható-e a Görögországnak tavasszal odaítélt második, 130 milliárd eurós nemzetközi mentőprogram következő részlete. Amennyiben pedig a szakértők arra a megállapításra jutnak, hogy a reformok a hitelmegállapodásban foglaltaknak megfelelően haladnak előre, Athén megkapja a 31 milliárd eurós részletet. A vizsgálat még nem zárult le.

Guido Westerwelle német külügyminiszter egy hétfői lapinterjúban azt mondta: a kancellár "gesztust gyakorol" a látogatással, "a nagy nyomás alatt álló görög kormány erőfeszítéseit ismeri el". Úgy vélte, "a görögök méltányosságot és tiszteletet érdemelnek", és nem érdemes "féltudással" az események elébe vágni, hanem először be kell várni a trojka jelentését.

Maga a német kancellár hétfőn azt mondta, hogy konstruktív és baráti megbeszélésre számít az athéni viziten, amellyel Antonisz Szamarasz augusztusi berlini látogatását viszonozza. A megbeszélésen elsősorban "a Görögország előtt álló feladatokról" lesz szó - mondta Angela Merkel egy bonni pártértekezlet után újságíróknak. Hangsúlyozta: tudja, hogy "Görögország nehéz időket él át", fontos azonban, hogy az EU és az euróövezet versenyképes maradjon. "Ebben a szellemben folytatjuk majd a megbeszéléseket" - tette hozzá a német kancellár.