Magyar gazdaság

A kormány az EU-válságkezelésről: nem járhatunk rosszul

Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország nem fogad el olyan megoldást az EU válságkezelésében, amely rontaná a nem eurózónán kívüli tagállamok helyzetét.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén az államtitkár kifejtette, a válság elsősorban az EU-ban és az euróövezetben érezteti a hatását, és "még nem vagyunk túl rajta". Ezért van szükség átfogó reformokra, és ezért kezdett el dolgozni az unió a valódi gazdasági és pénzügyi unió kialakításán - mutatott rá.

Kiemelte, az Európai Tanács decemberben foglalkozik Herman Van Rompuy elnöki jelentésével, amelyet a gazdasági és pénzügyi unió továbbfejlesztéséről készített. A tagállamok állam- és kormányfői a pontos irányokról és menetrendről dönthetnek majd ezen az ülésen - közölte.

Hangsúlyozta, a jelentés szerint a gazdasági és pénzügyi unió egyik pillére a bankunió létrehozása. Erről, vagyis a bankfelügyelet egységesítéséről jelenleg folyik a jogalkotás, hogy központosíthassák az Európai Központi Bank égisze alatt a bankfelügyeletet - magyarázta.

 Meglátása szerint a válság tanulsága az euróövezet vezetőinek az lehet, hogy a tagállami szuverenitás csorbítása és a gazdasági koordináció szigorítása nélkül nem lehet megvalósítani a valódi gazdasági és pénzügyi uniót, és működtetni a közös valutát. Vannak kedvező előjelek, amelyek a helyzet javulására utalnak, de még nem találták meg a kiutat a válságból - mondta.

győri enikő EU eurózóna válságkezelés
Kapcsolódó cikkek