Magyar gazdaság

Államtitkár a magyar EU-vétóról: jó lenne elkerülni

Nem tudom megjósolni, hogy melyik repülőgéppel jövünk vissza, az EU-csúcs akár vasárnapig is elhúzódhat – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára egy mai háttérbeszélgetésen, amelynek témája a holnap kezdődő eredetileg kétnaposra tervezett EU-csúcs.

Az állam- és kormányfők az EU következő, 2014-2020 közötti uniós költségvetésének ügyét vitatják meg.


A jelenlegi tervek szerint Magyarország akár 30 százalékkal is kevesebb kohéziós forrást kaphat a 2014-2020 közötti időszakban a jelenlegi hétéves periódushoz képest. „Az biztos, hogy úgy nem jövünk haza, hogy 30 százalékkal csökken a kohéziós keretünk” – mondta az államtitkár.

Az esetleges magyar vétóra vonatkozó kérdésre azt mondta: „nem azzal a céllal utazunk Brüsszelbe, hogy vétót emeljünk, mindenképpen megállapodást szeretnénk”. „Meg kell egyezni, nem lenn jó üzenet, ha a mostani EU-csúcs döntésképtelenséget sugározna” – mondta. Kiemelte: elvileg nincs végső határidő az egyezségre, azonban ahhoz, hogy elég idő álljon a hétéves büdzsé felhasználási szabályainak megalkotására, illetve azt követően az egyes országokban a fejlesztési tervek kidolgozására, minél hamarabb megállapodást kellene elérni.

A 2007-2013-as időszak számairól 2005 decemberében jött létre egyezség a tagországok között, vagyis egy év állt rendelkezésre a költségvetési periódus felhasználási szabályainak kidolgozására, a fejlesztési tervek elkészítésére.

Amiatt is előnyös lenne, ha az e heti csúcson megállapodnának a tagországok,mert akkor a decemberi EU-csúcson nem torlódna össze a költségvetés ügye, a szintén igen fontos, az EU jövőjével kapcsolatos stratégiai kérdések megvitatásával. Egy mostani kudarc, a decemberi vitákat is megnehezítheti – mondta.

A mostani tervezetek szerint akár az is elképzelhető, hogy a 2007-2013-as büdzsé 976 milliárd eurós összegéhez képest is kisebb költségvetése lesz EU-nak. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke ugyanis 958 milliárdos összegre tett javaslatot. „Úgy tűnik, hogy ez egy válságbüdzsé lesz. Korábban az EU a belső piac mélyítéséről döntött, azonban úgy látszik, hogy ehhez nem rendel megfelelő forrásokat” – mondta ezzel kapcsolatban az államtitkár. 

EU-csúcs győri enikő költségvetés
Kapcsolódó cikkek