Magyar gazdaság

Jön a Matolcsy csomag 3.0 - Újabb különadók érkeznek?

A mai kormányülésen két fontos kérdés is terítékre kerül. Először is további részletek derülhetnek ki az önkormányzati adósságkonszolidációról, és egy újabb megszorító csomag is szóba kerülhet – írja az Equilor.

A kormány pár hete jelentette be, hogy az 1200 milliárd forintos önkormányzati adósságállomány felét átveszi a központi költségvetés. A kormányzati kommunikáció és újságértesülések alapján 20-25 százalékos leírásra kényszerülhetnek a bankok, de itt még sok a kérdőjel.

Egyrészt kérdés, hogy csak a nemfizető önkormányzati hiteleken, vagy a teljes átvett portfólión kell-e alkalmaznia a leírást. Másrészt a Fitch hitelminősítő már jelezte, hogy államcsődnek minősítheti, ha a bankokat követelésük leírására kényszerítik. Ez alapján tehát egy szigorúan "önkéntes” alapú megoldás jöhet szóba, ami persze nem elképzelhetetlen, hiszen a kormánynak jó alkupozíciója van.

A mai kormányülésen egy újabb megszorító csomag is szóba kerülhet (Matolcsy 3.0), hiszen Orbán Viktor a Népszabadságnak jelezte, hogy az EU kalkulációi szerint is el szeretnék érni a 2,7 százalékos hiánytervet 2013-ra vonatkozóan. Ez további 60 milliárd forintnyi kiigazítással járhat, és ha a korábbi logikából indulunk ki, akkor ez is "hard-cash" vagyis könnyen és pontosan számszerűsíthető intézkedéseket (különadó, bankadó) tartalmazhat. Az OTP árfolyamát így mindkét téma megmozgathatja, de könnyen lehet, hogy ma még csak kiszivárgott információk állnak rendelkezésre piaczárásig.

Matolcsy-csomag önkormányzati adósság
Kapcsolódó cikkek