Magyar gazdaság

Erősek a francia kapcsolatok

Franciaország jelentős befektető Magyarországon, a jelenléte 2001 és 2011 között megháromszorozódott. 15 éves magyarországi jelenlétével a közel 400 francia befektető 52 000 magyar munkavállalót foglalkoztat - emelték ki a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara hétfői rendezvényén.

Franciaország már az 1989-es gazdasági rendszerváltás óta szerepet vállal a magyar piacgazdaság fejlesztésében. Az első nagy francia befektetők (pl.: EDF, GDF Suez, Sanofi) hosszú évekkel ezelőtt érkeztek az országba, és a francia jelenlét már 15 éve folyamatos fejlődést mutat.

Jelenleg Franciaország a harmadik legnagyobb befektető hazánkban. A francia befektetések összege közelíti a magyar 10 százalékát, majdnem 10 milliárd eurót (MFKI adatok).

Magyarország nyitott piacgazdásággal rendelkezik, az aránya évről évre növekszik. A két ország közötti kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok összege az elmúlt tíz év alatt csaknem megduplázódott: a 2001-es 3,8 milliárd euróról 2011-re már 6,3 milliárd euróra nőtt. 1999 óta Magyarország Franciaországgal szembeni külkereskedelmi mérlege pozitív. Ezeknek az erős kétoldalú kapcsolatoknak köszönhetően Franciaország nagy mértékben járul hozzá a magyar gazdaság modernizálásához és versenyképességének növeléséhez mind Európában, mind a világ többi részén. 

A most megjelent felmérés a 336 Magyarországon működő francia gyökerű beazonosított vállalatból 323 adatainak a felhasználásával készült. Ezek a vállalatok 2011-ben 10,4 milliárd euró (3 236 milliárd forint) árbevételt értek el, és együttesen közel 52 000 embert foglalkoztattak. A huszonöt legnagyobb külföldi befektető között öt francia cég is megtalálható, így a Groupama, az EDF, a Sanofi, az Auchan és a GDF Suez.

A tanulmány az INSEE (francia statisztikai hivatal) által meghatározott nyolc szektort vizsgálta, így a Környezetvédelem és energiaipar, az Építőipar, az Ipar, a Fogyasztási javak és az Autóipar és szállítás, a Magánszemélyeknek és cégeknek nyújtott szolgáltatások, illetve a Kommunikáció és Idegenforgalom ágazatokat.

Összességében a legmagasabb árbevételt az Ipari szektor produkálta, a legtöbb munkavállalót pedig a Fogyasztási javak és kereskedelem szektorban alkalmazták 2011-ben. 

A francia jelenlét a gazdaság szempontjából általánosságban véve kimagaslóan fontos szerepet játszó szolgáltatói szektorban is jelentős. Franciaország ezen a területen fokozottan képviselve van olyan cégek révén, amelyeket a minőség és a szaktudás szempontjából nemzetközi szinten elismernek és a magyar gazdaságban hozzáadott értéket termelnek.

A hazánkban jelen lévő francia cégek 99,8%-ban magyar munkaerőt alkalmaznak, elsősorban a magasan képzett réteget, míg a kiküldetésben itt dolgozó franciák száma alacsony. A francia cégek aktívak a társadalmi és környezetvédelmi felelősségvállalás (CSR) terén, a munkavállalóik továbbképzésében és a helyi közösségek fejlesztésében. Ezt a kettős elköteleződést jól tükrözi az is, hogy a francia cégek nagy része aláírója a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Egészség Chartának és Környezet Chartának. A két Charta célja, hogy hivatalos formában kifejezze az aláíró tagvállalatainak az elkötelezettségét a fenti két területen és kiemelje a francia vállalatok jelentőségét befektetői, pénzügyi szerepükön túl, a CSR terén is.

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet ellenére a francia befektetők száma összességében nem csökken. Sőt, jelentős új befektetések érkeztek hazánkba. Ilyen például a Lafarge új cementgyára vagy a Bonduelle tevékenységének bővítése. Közép-Európa, szívében Magyarországgal továbbra is számos üzleti lehetőséget rejt, és ezáltal vonzó térség a francia cégek számára - zárul a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara közleménye.

Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek