Magyar gazdaság

A svájci jegybank nem okozott csalódást, mégis szenvednek a devizahitelesek

A Svájci Nemzeti Bank fenntartja az 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot. Az SNB szerint az alpesi deviza jelenleg is erős.

A várakozásokkal összhangban az SNB nem módosította a 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as, minimális euró/frank átváltási árfolyamot. Az SNB negyedévente dönt az alapkamatról (három hónapos Libor), ami továbbra is 0-0,25 százalék között maradt.

A Thomas Jordan vezette SNB szerint a svájci frank árfolyama jelenleg is túlságosan erős. Mivel az alpesi deviza erősödése árstabilitási kockázatokat és gazdasági problémákat vetne fel, ezért nem mondanak el arról, hogy fenntartsák a küszöbértéket, megakadályozva a frank erősödését.

Az SNB közleménye szerint amennyiben szükséges, akkor készek további intézkedéseket hozni. A központi bank szerint a gazdasági kilátásokat az euróövezeti problémák rontják.

Miért szenvednek mégis a frankhitelesek?

Mindezek alapján az euró/frank átváltási árfolyam az elmúlt időszakban nem jelentett kockázatot a frankhitelesek számára, ugyanakkor a forint gyengülése az elmúlt időszakban jelentősen növelte a terheket.

Tavaly december elején még 232-235 forint között mozgott az alpesi deviza árfolyama, jelenleg azonban már a 250-es szintet közelíti. A frank tavaly június óta nem volt ilyen drága. Mindez abból adódik, hogy a forint szenved, és kilenc hónapos mélypontra esett az euróval szemben.

A forint elvált a régiós devizáktól, mert Matolcsy György lett az MNB elnöke, aki unortodox intézkedéseket hozhat. Az esésben szerepe van annak is, hogy az MNB folyamatosan vágja a kamatot, ami jelenleg történelmi mélyponton, 5,25 százalékon áll.

Azt is megszenvedik a devizahitelesek, hogy a kormány meg szeretné menteni őket. A mentéshez felhasználásra kerülhet az MNB devizatartalékának egy része, valamint a legfrissebb hírek szerint – Orbán Viktor jelzése alapján – a kkv-kat is megmentenék. Emlékezetes, a végtörlesztésnek komoly szerepe volt abban, hogy Magyarország a „bóvli” kategóriába került, valamint a forint történelmi mélypontra zuhant 2012 elején, 324-es szinten.

Világgazdaság Online Frank/forint árfolyam alakulása Euró/frank árfolyam alakulása A régiós devizák árfolyamának alakulása az euróval szemben (december eleje óta) -->

Frank SNB
Kapcsolódó cikkek