Eszerint a Máltán bejegyzett Discus Holdings Ltd négy országban (Dél-Afrika, Indonézia, Kenya, Nigéria), míg a Cipruson bejegyzett Innozone Holdings Limited két országban, Cipruson és Indiában forgalmazhatja majd a 250 ezer euró névértékű speciális államkötvényeket, amelynek megvásárlásával az EU-n kívüli állampolgárok magyarországi tartózkodási, illetve fél év elteltével letelepedési engedélyhez juthatnak.

A befektetési célú letelepedési engedély egyik vonzerejét az jelenti, hogy annak birtokában külön vízum igénylése nélkül lehet utazni a schengeni övezeten belül.

A kötvények forgalmazására jóváhagyott vállalkozások azt követően kezdhetik el tevékenységüket, hogy szerződést kötnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-vel.

A letelepedési államkötvényről szóló törvény szerint az Országgyűlés gazdasági bizottsága országonként csak egy vállalkozást hagyhat jóvá a speciális államkötvény forgalmazására.

A testület március elején Kína és Vietnám vonatkozásában már megadta a jóváhagyást a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fundnak. A vállalkozással pedig az ÁKK már meg is kötötte a szerződést. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára április közepi pekingi tárgyalásán vette át az első öt kínai befektetőtől a magyarországi letelepedési engedély iránti kérelmet.

Pár hete egy ellenzéki képviselői kérdésre Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke közölte, hogy a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás nem tekinthető off-shore cégnek, miután lehet tudni, hogy kik a vállalkozás tulajdonosai. Eszerint a cég fő tulajdonosa a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu. A Wanhua a tulajdonosa a BorsodChem Zrt.-nek.