Magyar gazdaság

Hanyatlik a lisszaboni tőzsde, egyre nagyobb a portugál csőd esélye

Portugáliában jelentős eséssel kezdték a szerdai kereskedést a részvény- és kötvényárfolyamok, miután befektetők egyre inkább tartanak egy kormányválság kialakulásától.

Az irányadó PSI-20 lisszaboni részvényindex 6,3 százalékos mínuszban állt a nyitás után, míg a tízéves lejáratú referencia államkötvények árfolyama esett, a kötvényhozamok pedig több mint 100 bázisponttal 7,62 százalékra emelkedtek.

A portugál hozamszintek emelkedésével párhuzamosan mintegy 15 bázisponttal emelkedtek a tízéves spanyol és olasz állampapírhozamok is.

A legnagyobb portugál bankok részvényárfolyama több mint 10 százalékkal volt a keddi záróérték alatt.

A Markit piackutató kimutatása szerint a portugál szuverén adósságállomány törlesztési leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama szerdán reggel 72 bázisponttal 476 bázispontra, héthavi csúcsra emelkedett.

A befektetői aggodalmak azt követően éleződtek ki, hogy előbb hétfőn Vítor Gaspar pénzügyminiszter mondott le, majd kedden Paulo Portas külügyminiszter jelezte távozási szándékát.

Az alapvetően a kiadások csökkentésére irányuló döntések mellett Gaspar ugyanakkor többször az állami kiadások befagyasztására kényszerült az elmúlt hónapokban a stabilitás fenntartása érdekében. Ez is jelzi azt, hogy Portugáliában – Spanyolországtól vagy Írországtól eltérően – nemhogy nem enyhült a feszültség, de újra veszélyes közelségbe került az államcsőd lehetősége.

Gaspar azzal indokolta lemondását, hogy nem kapott elég politikai támogatást a markáns költségvetési kiigazítási politika folytatásához, amely egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget váltott ki. Paulo Portas, aki egyben a kisebbik kormánypárt vezetője, éppen a megszorító gazdaságpolitika folytatásával indokolta lemondását.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök azonban egy kedd esti, az országhoz intézett televíziós beszédében jelezte, hogy nem mond le, ahogy a külügyminiszter lemondását sem fogadja el.

Befektetők most leginkább azért aggódnak, hogy a koalíciós feszültségek hatására elfogyhat a kormányzóerők parlamenti többsége. A 230 fős parlamentben a nagyobbik koalíciós partnernek, a Portugál Szociáldemokrata Pártnak 108, a CDS-PP-nek 24 képviselői helye van.

Portas korábban már figyelmeztetett, hogy felbomolhat a 2011 júniusában kötött szövetség, ha folytatódnak az adóemelések.

CDS-felár Portugália adósság csőd tőzsde államcsőd eurózóna euró válság
Kapcsolódó cikkek