Magyar gazdaság

Itt a döntés: dollárkötvényeket bocsát ki Magyarország

Az Államadósság Kezelő (ÁKK) Zrt. amerikai dollárban denominált 10 éves futamidejű benchmark kötvénykibocsátás megszervezésére adott megbízást a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek.

A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor - jelentette be hétfőn az adósságkezelő.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az előzetes felársáv a 10 éves dolláralapú amerikai államkötvény felett 350-360 bázispont lehet; ez a 10 éves dolláralapú államkötvény aktuális hozama alapján 6,2-6,3 százalékos hozamot jelentene. A hozam magasabb lenne a februárban végrehajtott, szintén 10 éves dolláralapú kibocsátásénál. Az év második hónapjában kibocsátott 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű sorozat évi 5,375 százalékos fix kamatot fizetett, az akkori hozam 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvények hozamát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter november 6-án a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta: nagyjából kétmilliárd dollár értékű lesz az a kötvénykibocsátás, amelyet a magyar állam az év végéig szeretne végrehajtani. "A februári kötvénykibocsátáskor az volt a kormány szándéka, hogy 2 milliárd dollár bevételre tegyen szert és nagyjából ez az az összeg, amelyre számítani lehet az év hátralevő részében végrehajtandó kötvénykibocsátáskor is" - mondta a miniszter.

Varga Mihály ugyanakkor három nappal később a Hír TV P8 című műsorában arról beszélt: a kormány még nem döntött arról, hogy az idén végrehajt-e kötvénykibocsátást, de elgondolkozik azon, hogy érdemes lenne "bespájzolni" a jövő év első felében lejáró nagyobb összegek törlesztésére.

A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: "még nincs 100 százalékos meggyőződésünk, hogy az idén kell kötvénykibocsátást végrehajtani", az idei év adósságfinanszírozása rendben van, vagyis ha Magyarország egy fillért nem vesz fel devizában külföldi piacokon, akkor is kényelmesen tudja törleszteni lejáró hiteleit. Jövőre ugyanakkor van néhány olyan nagyobb összeg, amelyet törleszteni kell, ezért a jelenlegi kedvező piaci hangulatban érdemes azon elgondolkozni, hogy "most bespájzoljunk" - mondta Varga Mihály. 

A magyar állam 2013 februárjában 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra 21 hónap után.

A Morgan Stanley bankcsoport azt írta szeptemberi elemzésében: az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Fed) váratlan döntése - a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program változatlanul hagyása - teremtette kedvező környezetben az alkalmat kihasználva Magyarország visszatérhetne az elsődleges tőkepiacra, és az év végéig 1,5-2,5 milliárd dollár értékben bocsáthatna ki kötvényt.

Magyarország szeptember 17-én ötmilliárd dollárig terjedő dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnél (SEC).

„Augusztusban Orbán Gábor államtitkár vetette fel, hogy a devizabetétek visszatöltésére érdemes lenne dollárkötvényt kibocsátani. Ez a bruttó államadósságot is megemelné” – mondta Keszeg Ádám. A Raiffeisen Bank közgazdásza. hangsúlyozta: „nincs sok ideje a kormánynak, hiszen a karácsonyi szezonban már nem lehet kibocsátani dollárkötvényt. Az elkövetkezendő 1-3 hétben kellene végigvinni a kibocsátást, ha idén szeretnék véghezvinni.”

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek