Magyar gazdaság

Könnyítést hozhat a számviteli törvény módosítása

A 2014-es adócsomag keretében a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényhez is benyújtottak néhány módosítást. Ezek közül a leglényegesebbek a kiterjesztett devizakönyvvezetési és árfolyamhasználati lehetőségek bevezetésével, a saját tőkével, illetve az osztalékfizetéssel kapcsolatosak.

Jövő év elejétől bármely vállalkozó euróban vagy USA dollárban is elkészítheti éves beszámolóját, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette, és a létesítő okirata szerinti devizaként az eurót, illetve az USA dollárt jelölte meg. Euróban eddig is bárki vezethette a könyveit, de USA dollárban csak az, akinek a bevételei, a ráfordításai, a pénzügyi eszközei, illetve a kötelezettségei 25 százalékot meghaladó arányban ebben a pénznemben jelentek meg. Fontos a döntéssel kapcsolatosan, hogy amennyiben élnek a lehetőséggel, akkor ettől a választástól legkorábban a döntést követő ötödik üzleti évre vonatkozóan lehet eltérni.

Amennyiben jogszabály a vállalkozó saját tőkéjének évközi megállapításáról vagy figyelembe vételéről rendelkezik, akkor saját tőke alatt a jogszabály előírásainak megfelelő időpontra, mint mérlegfordulónapra elkészített közbenső mérlegben kimutatott saját tőkét kell érteni. Ettől csak kifejezetten eltérő jogszabályi rendelkezés alapján lehet eltérni.

A módosítás annak az esetnek a szabályozását is pontosítja, amikor a jóváhagyott részesedés kötelezettségként kimutatott összegének teljesítése nem pénzeszközzel történik. A jövőben a juttatás teljesítéseként átadott eszközt ilyen esetekben az értékesítés szabályai szerint kell elszámolni a könyvekben.

A valutában, devizában felmerülő külföldi pénzeszközök és külföldi kötelezettségek forintértékének meghatározásakor a választott hitelintézet által meghirdetett vételi- és eladási árfolyamának átlaga, illetve a Magyar Nemzeti Bank árfolyama mellett ezentúl az Európai Központi Bank hivatalos devizaárfolyama alapján is törénhet az átszámítás. Amennyiben olyan valutát kell forintra átszámítani, amelyet nem jegyeznek, akkor elsőként az illető valuta szabadpiaci árfolyamán kell a fenti intézmények által jegyzett fizetőeszközre átváltani a valutát, majd a hivatalos devizaárfolyamon forintra átszámítani.

számvitel adó
Kapcsolódó cikkek