Magyar gazdaság

Mennyire korrupt Magyarország? – Itt a friss lista

A Transparency International (TI) idei nemzetközi korrupciós indexén Magyarország a 47. helyen szerepel a tavalyi 46. hellyel szemben, vagyis romlás következett be a helyezésben 2012-höz képest.

A 177 országot értékelő tanulmány szerint régiónkban több ország jobb helyezést ért el, megelőzve Magyarországot. Így Észtország a 29. helyre, Lengyelország a 38. helyre, Szlovénia és Litvánia holtversenyben a 43. helyre került. Ezzel szemben Csehország és Horvátország, ugyancsak holtversenyben, az 57. helyen van. Szlovákia pedig a 61. helyen áll a korrupciós listán.

A TI tanulmánya szerint a lista első öt helyén sorrendben Dánia, Új-Zéland, Finnország, Svédország és Norvégia szerepel, vagyis ezek az országok a legkevésbé korruptak.

Ezzel szemben az Európai Uniós országok között Görögország az eltelt egy évben elért bizonyos javulás ellenére változatlanul a legkorruptabb, és így a 80. helyezést érte el.

A TI korrupciós listájának utolsó helyein Afganisztán, Észak-Korea és Szomália szerepel. Éves összehasonlításban különösen romlott a válság sújtotta országok helyzete, Így Szíria a 168. helyre, Líbia a 172., és Mali a 127. helyre került. 

TI Magyarország korrupció
Kapcsolódó cikkek