Magyar gazdaság

Megállt az infláció csökkenése az euróövezetben?

Nem csökkent a négy és fél éves mélypontot jelentő évi 0,5 százalék alá az infláció júniusban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közölt előzetes adata szerint.

A fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek júniusban az euróövezetben, ugyanannyival, mint májusban. Az elemzők 0,6 százalékot vártak.

Az eurózóna éves inflációja ezzel immár kilenc hónapja van a Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke által "veszélyzónának" nevezett 1 százalék alatt.

A különösen nagy ingadozást mutató energia- és élelmiszerárak kizárásával számolt maginfláció kissé nőtt júniusban, 0,8 százalék volt éves alapon a májusi 0,7 százalék után.

Az EKB bár egy sor olyan intézkedést fogadott el a múlt hónapban, amelyekkel szeretné serkenteni a pénzkiáramlást, hogy élénkítse a gazdasági növekedést, hangoztatja: nincs deflációs veszély.

Az eurójegybank legutóbb mérsékelte inflációs várakozását, e szerint a pénzromlás üteme 2016-ban is csak 1,4 százalék lesz, távol az EKB 2 százalékhoz közeli célszámától.

infláció EU mélypont
Kapcsolódó cikkek