Magyar gazdaság

Az államfő a statisztikusokkal vitázik a román GDP-ről

Technikai recesszióba került a román gazdaság azt követően, hogy a statisztikai intézet negatívra korrigálta GDP első negyedévi alakulását – írta a Mediafax hírügynökség.

Az Eurostat által közzétett adatokból kiderült, hogy a az első negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Ezzel szemben korábban azt közölték, hogy 0,1 százalékkal nőtt a román gazdaság teljesítménye 2013 utolsó három hónapjához viszonyítva, majd később 0,2 százalékra módosították a növekedést. A mostani számok értelmében azonban technikai alakult ki az országban, mivel a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben romlott.

Traian Basescu államfő a bejelentést követően bírálta a statisztikai intézetet, amiért elhallgatta az első negyedévi GDP eredmény lefele történt kiigazítását, s így az országnak az Eurostattól kellett megtudnia, hogy recesszióba fordult a gazdaság. A nyugdíjjárulékok októbertől tervezett 5 százalékos csökkentése kapcsán pedig kijelentette, hogy az a novemberi elnökválasztásra készülő pártok felelőtlen kampányfogása, amely gazdasági válságba taszítja az országot. Az elnök úgy vélekedett, a parlamentnek megfontolásra visszaküldött járulékcsökkentési tervezetet a pártok csak szavazatvásárlási megfontolásból támogatják, pedig nyilvánvaló, hogy, Románia most nem tudná fedezni a bevételkiesést. Szerinte a gazdaságot az extra adók és az üzemanyag jövedéki adójának emelése fogta vissza, és ezek a kormányintézkedések a költségvetést nem juttatták többletbevételhez. A felesleges adóterheknek az eltörlése segítené „levegőhöz jutni” a fuldokló gazdaságot, amely tartós válságba kerülhet.

Basescu nyilatkozatára reagált Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Hivatal elnöke, aki azt mondta, hogy rosszul értelmezték a kimutatást, azt ugyanis egy 2009-ben használt típusnyomtatványra írták, és úgy közölték az adatokat. „ Az Országos Statisztikai Hivatalnak nincs semmi titkolnivalója. Abban a pillanatban, amikor a felméréseket leközlik az Eurosattal, azok nyilvánosságra is hozzák, nem raktározzák el egy vasszekrénybe” – érvelt a hivatal elnöke.

A Mediafax később azt magyarázta: az Eurostat adatai szerint a román gazdaság regisztrálta az EU legnagyobb, egyszázalékos visszaesését a második negyedévben az elsőhöz képest.

Románia GDP basescu statisztika
Kapcsolódó cikkek