Magyar gazdaság

Tízmilliárd eurós, fiatalokat segítő EU-programot mutatott be Andor László

Az Európai Bizottsághoz eddig benyújtott operatív programok alapján immáron 10 milliárd euró áll rendelkezésre az Ifjúsági Garancia megvalósításához - mondta Andor László a Milánóban megrendezett uniós munkahelyteremtési csúcson.

A magyar uniós biztos az első Ifjúsági Garancia próbaprojektek eredményeiről is tájékoztatta az uniós tagállamok munkaügyi minisztereit.

Andor László kiemelte, hogy az EU ifjúsági foglalkoztatási alapjában rendelkezésre álló 6 milliárd eurón felül a tagállamok az operatív programjaikban további 4 milliárd eurót már előirányoztak az Ifjúsági Garancia megvalósítására, így összesen 10 milliárd euró áll már közvetlenül a kezdeményezés mögött.

A magyar uniós biztos azt is hangsúlyozta, hogy az Ifjúsági Garancia megvalósítására fordított összegeket a tagállamok 2013. szeptemberig visszamenően visszaigényelhetik. Az ifjúsági foglalkoztatási alap forrásainak 85 százalékát várhatóan még idén lekötik a tagországok, és a teljes összegre sor kerül 2015 végéig.

Az Európai Bizottság azt is támogatja, ha egyes országok az Ifjúsági Garancia koncepciójában elfogadott 25 éves felső korhatárt 30 évre emelik – amennyiben ez nem jelenti a 25 éven aluli célcsoportra fordított erőforrások csökkenését.

Az első gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az Ifjúsági Garancia koncepciója működik és meghozza a kívánt eredményeket. Ezt mutatja az a 7 országban megvalósított 18 próbaprojekt, amelynek hatásait az Európai Bizottság a közelmúltban összegezte.

A milánói foglalkoztatási csúcson Andor László azonban beszélt arról is, hogy a munkaügyi reformok önmagukban, nélkül nem tudják megoldani a problémáját az EU-ban. "Az Ifjúsági Garancia nem helyettesítheti a jó gazdaságpolitikát, a növekedést ösztönző makrogazdasági döntéseket" – emelte ki a magyar uniós biztos.

A milánói munkahelyteremtési csúcs már a harmadik hasonló témájú rendezvény volt a közelmúltban. "Az olasz kormány elkötelezettségét jelzi, hogy a tavalyi berlini és párizsi csúcsok után az olasz elnökség is prioritásként kezeli az Ifjúsági Garancia megvalósítását" – hangsúlyozta Andor László.

fiatal andor lászló
Kapcsolódó cikkek