Magyar gazdaság

A kormány népszerűségével együtt a kkv-k bizalma is apad

Felmérés Az idei évet visszafogott várakozással indítják a hazai vállalkozások, hiszen egy éves szerény növekedés után a K&H kkv bizalmi index 5 pontot esett, ezzel -15 pontra csökkent. Utoljára 2013 harmadik negyedévében volt ennél rosszabb a kkv-k hangulata. A gazdaságpolitikára és a közterhek változására vonatkozó várakozások romlottak. Most 39 százalék azt gondolja, hogy növekedni fognak a közterhek, ami 9 százalékpontos emelkedést jelent egy negyedév alatt, de a hosszú távú tendencia csökkenő. A legutóbbi eredmények szerint minden ágazatban és méretkategóriában csökkent a cégek bizalma, de a legnagyobb visszaesés a kereskedelmi vállalatoknál és a középvállalkozásoknál figyelhető meg a K&H kutatása szerint.

Bacher János a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: a tavalyi év végén készült a felmérés, amikor a kereskedelem új szabályozása (vasárnapi zárva tartás) már látszott, de elfogadott jogszabály nem volt. (Az autópályadíjakkal kapcsolatos mizéria még nincs benne a kutatásban.) Kiemelte: 2011 végétől jól alakult a bizalmi index, most azonban romlott az érték. „Amikor a kormánypárt népszerűsége csökken, akkor valószínűleg a kkv-k bizalma sem emelkedik” – fejtette ki.

A bankokkal való elégedettség azonban folyamatosan javult az elmúlt két évben, és mostanra a válság előtti szintre tért vissza. A vállalatvezetők a következő egy évre növekvő árbevétellel számolnak, vagyis optimistán tekintenek a jövőre ebből a szempontból. A bizalmi index értékének csökkenését a K&H a politikai botrányokkal és a kormány jelentős népszerűségvesztésével is magyarázza.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek