Magyar gazdaság

Már minden külképviseleten van gazdasági attasé

Felállt a gazdasági diplomácia új csapata: 110 külképviseleten összesen 128 attasé képviseli Magyarországot ezen a területen – mondta el pénteki évértékelő sajtóbeszélgetésén a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes vezetője. Szabó László kiemelte: a kormány céljainak megfelelően minden külképviseleten dolgozik már gazdasági attasé, ami ötven új embert jelent. A változások között említette azt is, hogy mostantól ez az attasé is a nagykövet alá tartozik, ami egységesebb, „vállalati típusú” stratégiát tesz lehetővé.

A tavalyi évről szólva elmondta: a rendszer mindhárom pillére – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Eximbank és a Nemzeti Kereskedőházak rendszere – sikeres évet zárt. A HIPA 60 projektet zárt le, ez összesen 1,66 milliárd eurós működőtőke-beruházást és 11 ezer új munkahelyet hozott – egy évvel korábban ez utóbbi szám 7-8 ezer volt. Az összes beruházás 11,3 százalékát kitevő projektek valamivel több mint felét az autóipar adta, a 868 millió eurós értéket a megújulóenergia-szektor követte 199 millióval, illetve a vegyipar 185 millióval. A legtöbb, 3595 munkahelyet az új szolgáltatóközpontok adták, ezt az ágazatot az autógyártás követi 3500 fővel. A hatvan projekt közül közel harminc kapott egyedi kormánydöntés alapján nyújtott támogatást (EKD) – hangzott el a beszélgetésen.

Az Exim is jelentősen nőtt tavaly: a 2012 májusában átalakult bank tavaly az ötszázadik ügyféllel kötött exportfinanszírozást segítő szerződést. Tavaly 327 milliárd forint hitelt helyeztek ki, az ezek segítségét realizált export nettó nyeresége 252 milliárd forint, míg az ebből eredő adóbevétel 74 milliárd forint volt. A cél az, hogy idén 100-150 kis- és közepes vállalkozást vonjanak be a hitelezési programba – mondta el Szabó László.

Ami a kereskedőházak hálózatát illeti: az év végére már 25-re nőtt a négy földrészen működő irodák száma, az év végéig ezt a számot szeretnék megduplázni. Jelenleg a Magyar Kereskedőház Zrt-n keresztül az állam a működési költségek felét finanszírozza, a terv az, hogy három éven belül ezek az irodák önellátóvá váljanak.

A kkv-k külpiaci képviseletét ellátó hálózatban 410 ügylet van folyamatban 50 millió dollár értékben. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: elsősorban fejlett technológiákra, illetve minőségi élelmiszerekre van kereslet. Libamájból vagy akácmézből akármennyit el tudnánk adni – tette hozzá.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek