BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már tavaly nullszaldós volt a német költségvetés

Németországban a szövetségi kormánynak már tavaly sikerült új hitel felvétele nélkül fedeznie a folyó kiadásokat, pedig csak 2015-re tervezték a nullszaldó elérését.

A pénzügyminisztérium kedden megjelent adatai szerint a központi költségvetés kiadási oldalán 295,5 milliárd euróval zárták az évet, ami 1 milliárddal elmaradt a tervezettnél és 2009 óta a legalacsonyabb érték, ami elsősorban az államadósság finanszírozását jelentősen megkönnyítő alacsony kamatszintnek tulajdonítható.

A bevételek a vártnál jobban alakultak, a legnagyobb tétel, az adókból származó bevétel 270,8 milliárd euró volt, ami 2,6 milliárd euróval több a tervezettnél, így a 24,7 milliárd eurót kitevő egyéb bevételekkel együtt teljes egészében saját forrásból fedezték a kiadásokat.

A szövetségi kormány legutóbb 1969-ben tudta saját erőből fedezni kiadásait. 2014-re eredetileg 6,5 milliárd euró hitel felvételével számoltak, és a 2015-ös költségvetést tervezték nullszaldósnak.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság teljesítménye és a szilárd költségvetési politika együtt viszi előre az országot, ezért továbbra is ezt az irányt kell tartani. Schäuble pártja, a konzervatív CDU főtitkára, Peter Tauber történelmi sikernek nevezte az eredményt.

Az ellenzék szerint azonban a pénzügyminisztérium nem a saját munkájának, hanem a kedvező külső feltételeknek köszönheti, hogy a tervezettnél hamarabb egyensúlyba került a költségvetés.

Ugyanakkor elemzők rámutatnak arra, hogy Schäuble tavaly is sikerrel állt ellen a költségvetés lazítására irányuló, más minisztériumok, gazdasági szervezetek és társadalmi csoportok részéről érkező nyomásnak, lobbizásnak, a német állampapírok rendkívüli népszerűsége pedig jórészt az évek óta igen fegyelmezett államháztartási, költségvetési politikának tudható be.

Egy másik elemzői véleményáramlat szerint viszont a kormány számára már-már öncél, "politikai fétis" a nullszaldós költségvetés, holott az euróövezeti válság és a német gazdaság gyenge növekedése miatt inkább a beruházások ösztönzésére kellene törekedni, állami források mozgósításával is.

A vártnál jobb eredmények nyomán rögtön megjelentek az első pénzügyi igények. A konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták szerint emelni kell az adómentes személyi jövedelem határát a gyermeket egyedül nevelő szülők esetében, és szükséges a tervezettnél nagyobb mértékben kell élénkíteni az állami beruházásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.