Magyar gazdaság

Nem rázta meg a piacot a szaúdi király halála

Visszafogott emelkedéssel reagáltak az olajárak pénteken arra a hírre, hogy 91 éves korában meghalt Szaúd-Arábia királya, Abdallah bin Abdel-Aziz.

A 2005 óta uralkodó Abdallah azt megelőzően tíz évig régensként irányította az országot, az ő utóda pedig most 79 éves öccse, Szalman bin Abdel-Aziz lett. (Szalman is azonnal megnevezte örökösét, féltestvére Mukrin személyében, elkerülendő a királyi családon belüli esetleges viszályt.)
Az uralkodóváltásnál is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a piaci szereplők annak, hogy hivatalban marad-e az olajügyi miniszter, Ali Al-Naimi, aki 1995 óta határozza meg nemcsak Szaúd-Arábia, hanem a Kőolajexportőr-országok Szervezetének (OPEC) döntéshozatalát is. A 80 éves Al-Naimi már többször is jelezte lemondási szándékát – írta a Reuters –, de Abdallah király mindig lebeszélte erről.

A napi 9,5 millió hordó olajat kitermelő és 7 milliót exportáló Szaúd-Arábia a világ nyersolajkivitelének 20 százaléka fölött rendelkezik, és alapvetően rajta múlt, hogy az OPEC tavaly november végén nem csökkentette kitermelését, még mélyebbre lökve ezzel az addig is lefelé tartó olajárakat. Az új király már pénteken közölte az állami tévében, hogy folytatja előde politikáját, amivel voltaképp csak megismételte egy két héttel korábbi, még Abdallah nevében elmondott beszédének lényegét.

A feszültségek nem számítanak újdonságnak a piacon – fogalmazott akkor Szalman bin Abdel-Aziz –, megküzdöttünk velük a múltban is és most is ugyanezt fogjuk tenni. A nyersolaj ára tavaly év végére nagyjából a felére esett vissza a júniusi 100 dollár/hordó fölötti szintről, ez év eleje óta jellemzően 50 dollár alatt van. A szaúdi király halálának hírére tegnap az USA-ban irányadó WTI minőség ára 3,1 százalékkal, az Európában irányadó Brenté 2,6 százalékkal nőtt, ám az emelkedés nem tartott sokáig, a WTI ára délutánra 47 dollár alá is került.

Szaúd-Arábia GDP-jének 46 százaléka származik az olajbevételekből, de az olajminiszter vezető tanácsadójának egy nemrégi nyilatkozata szerint tartalékaiknak, illetve a költségvetési kiadások visszafogásának köszönhetően akár nyolc évig is el tudják viselni a mai olajárakat. Egyes szakértők így sem zárják ki, hogy idén valamelyest mégis módosít majd a királyság eddigi politikáján, részben azért, mert sokba kerül, részben azért, mert az alacsony olajár következményeit megszenvedhetik egyes vele szövetséges, de nála szegényebb arab országok is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek