Magyar gazdaság

A pultok zárulnak

Az ügyfélszolgálatok és szolgáltatók többsége zárva tart majd vasárnaponként március 15. után az üzletközpontokban. Akad cég, ami emiatt elbocsátásra kényszerül. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szeretné elérni, hogy legalább néhány – a bevásárlóturizmus központjának számító vagy idegenforgalmi látványosságként is működő – pláza mentesüljön a vasárnapi zárva tartás alól.

"Nagy szükség volna a vasárnapi zárva tartás szabályozásával kapcsolatos törvény végrehajtási rendeletére, mert számos kérdésben jogászokkal konzultálva sem tudunk dűlőre jutni. A jelenlegi értelmezésünk szerint lesz olyan bevásárló központ, ahol mindössze öt üzlet tarthat nyitva március 15. után, máshol akár ötven is. Egyelőre még várjuk a választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) arra a kérdésünkre is, hogy mikorra várható ez a rendelet” – mondta lapunknak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.

Március 15-étől a Telekom és a T-partner üzletek vasárnaponként zárva tartanak majd, ez azonban nem lesz hatással az alkalmazottak számára – tájékoztatta lapunkat a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. A Telenor Magyarország ugyanakkor még nem döntött arról, hogy miként is üzemel másfél hónap múlva. Az OTP Bank egyelőre várja a fiókjainknak otthont üzletközpontok állásfoglalásait a nyitva tartással kapcsolatban, ezen információk alapján döntenek majd.

A Szerencsejáték Zrt. szerint a szerencsejáték és fogadás szervezése a kereskedelemi törvény értelmében nem minősülnek kereskedelmi tevékenységnek, így a törvény végrehajtási rendeleteinek hatálya nem terjed ki rájuk, a lottózók tehát változatlanul nyitva tarthatnak vasárnaponként.

Ezzel szemben a Mister Minit javító- és tisztítóüzleteket nem nyitják ki a törvény hatályba lépését követően. Amint Miknyóczki Zoltán, az országszerte 85 Mister Minit pontot üzemeltető Top Service Hungária Kft. személyzeti vezetője lapunknak elmondta, a 187 embernek munkát adó cég arra kényszerül, hogy 6-7 alkalmazottjának felmondjon. A 2013-ban több mint egymilliárd forintos forgalmat elért cégnél úgy becslik: az árbevétel éves szinten 70-80 millió forinttal fog csökkenni, ami jóval nagyobb összeg, mint a dolgozók vasárnapi pótléka. Így sem a pótléktól eleső alkalmazottaknak, sem a társaságnak nem előnyös a vasárnapi zárva tartás. Igaz, a Mister Minit hálózatban a vasárnapi árbevétel átlaga a heti árbevétel kevesebb mint 7 százalékát teszi ki, ám van mintegy húsz olyan hipermarketben és bevásárló központban található egység, amely vasárnap is jó számokat, akár 10 százalék fölötti forgalomrészesedést ér el.

A közműszolgáltatókat a vasárnapi zárva tartás nem érinti, hiszen hétvégén eddig sem tartottak nyitva. A mozi üzemeltetők és az éttermek viszont tanácstalanok, mert bár ezek az egységek a munkaszüneti nappal járó állami ünnepek idején eddig is fogadták a vendégeket, ez évente csak néhány napot jelentett. Kérdéses tehát, hogy ha szinte minden üzlet bezár vasárnap, számolhatnak-e annyi mozi- és étteremlátogatóval, mint most, amikor a „plázázás” egyfajta családi programnak számít.

Ami a bevásárlóközpontok és a bérlőik közti szerződéseket illeti, ezek üzleti titoknak minősülnek, így az MBSZ főtitkára arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy vajon a plázák felülvizsgálják-e ezeket a szerződéseket, illetve a bérleti díjakat. Jelenleg még a piaci szereplőknek is csak tippjeik vannak arról, vajon hogyan befolyásolja az új szabályozás a forgalmat. „Legalább egy évnek, azaz a négy fő szezonnak el kell telnie, hogy érdemi következtetéseket vonhassunk le, amelyek alapján ez a kérdés ismét napirendre kerülhet” – tette hozzá Balatoni Judit.

Mindazonáltal a szövetség szeretné kihasználni azt a jogszabály teremtette lehetőséget, hogy a település sajátosságaira – különösen az  idegenforgalom kiszolgálásának  igényére, a  vásárlási szokásokra, a  foglalkoztatottak számára és a  lakókörnyezet érdekeire – tekintettel kormányrendelet mentességet adhat a vasárnapi zárva tartás alól.

Portál segít majd eligazodni

Március elején a magyar tulajdonban lévő NaviPro csoport 20 ezer hazai kereskedelmi és idegenforgalmi partnere bevonásával elindítja a VasarnapiNyitvatartas.hu portált, amelynek segítségével a vásárlók megtalálhatják a közelükben lévő, vasárnap is nyitva tartó üzleteket.

"Több üzletközpont egyben idegenforgalmi látványosságként is működik, például a benne található állatkertnek köszönhetően, nem is beszélve azokról a határmenti komplexumokról, ahová buszokkal hozzák külföldről a bevásárlókat, jókora áfa-bevételt generálva ezzel a költségvetésnek” – hívta fel a figyelmet Balatoni Judit. Hozzátéve: nem véletlen, hogy Horvátországban 6 hónap, Szlovéniában egy év után a kormányzat a negatív foglalkoztatottsági és adóbevételi tapasztalatokat látva megszüntette a vasárnapi zárva tartást.

Magyarországon nehézséget okozhat az is, hogy a négy adventi vasárnapon kívül egy szabadon választott vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedők, ezt azonban legalább 15 nappal az  érintett időpont előtt egyenként kell bejelenteniük a  kereskedelmi hatóságnak, azaz – az MBSZ értelmezése szerint – a területileg illetékes jegyzőnek. „Mintegy 7600 kereskedelmi egység működik bevásárlóközpontokban, a jegyzőknek mindegyikük igényeit egyenként kell majd regisztrálniuk, ami óriási adminisztrációs teher. Szeretnénk elérni, hogy az üzletközpontok üzemeltetői tehessenek eleget a bejelentési kötelezettségnek az általuk kiválasztott vasárnapra vonatkozóan, ami minden bérlőjükre vonatkozna” – mondta a Világgazdaságnak az MBSZ főtitkára.

vasárnap bezárás
Kapcsolódó cikkek