Magyar gazdaság

India kompenzálhatja a kínai lassulást

Idén és jövőre is 6,3 százalékos átlagos növekedéssel számol Ázsiában az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB). Az ázsiai és csendes-óceáni térség 48 országáról szóló éves elemzésében a szervezet úgy értékelte: a kínai növekedés lassulását ellensúlyozhatja India. A tavalyi előrejelzésben szereplő adatokhoz képest a kínai idén várható mértékét 0,2 százalékponttal (idén 7,2, jövőre 7 százalékra) csökkentették, Indiáét viszont 0,4 százalékponttal (7,8, illetve 8,2 százalékra) emelték az ADB elemzői. Indián túl a délkelet-ázsiai gazdaságok többségében várható fellendülés is kompenzálja a kínai kiesést, ami lehetővé teszi a térség makroökonómiai helyzetének kiegyensúlyozását.

A fejlesztési bank kiemelte: a fiskális reformok végrehajtása, a legnagyobb iparosodott országok gazdaságának fellendülése és a nyersanyagok árának csökkenése hozzájárul Ázsia együttes gazdaságának növekedéséhez, legalábbis a jövő évig. A növekedést azonban visszavetheti, ha az Egyesült Államokban elkezdődik a kamatemelési ciklus, ami az Ázsiába áramló tőke kivonásához vezethet. További kockázatot jelent az Oroszországban várhatóan elmélyülő az indiai reformok hatékonyságával kapcsolatos bizonytalanságok, illetve az, ha a görög adósságválság másodlagos hatásai érezhetővé válnak.

Kelet-Ázsiában idén 6,5, jövőre 6,3 százalékos növekedést vár az ADB, ezen belül egyes országokban, így Mongóliában és Tajvanon lassabb, máshol viszont, így Hongkongban és Dél-Koreában gyorsabb lesz az ütem. Dél-Ázsiában idén 7,2, jövőre 7,6 százalékkal bővülhet a gazdaság: a főszerep Indiáé, de kiemelkedő teljesítményt várnak Bangladestől és Pakisztántól is. Délkelet-Ázsiában idén 4,9, jövőre 5,3 százalék GDP-növekedésre számítanak a szakértők, a húzóerőt Indonézia és Thaiföld jelenti.

Tizenegy havi mélypont

Tizenegy havi mélypontra süllyedt a kínai feldolgozóipari szektor teljesítménye márciusban az HSBC bank felmérése szerint: az előzetes adatok szerint a BMI 49,2 pontra esett vissza a februári 50,7 pontról, ami jóval alulmúlta az 50,5 pontos elemzői konszenzust is. Ez további aggodalmakat kelt a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését illetően, és valószínűleg újabb érveket szolgáltat a növekedést támogató intézkedéseket szorgalmazók hadának. Csökkent az új belföldi és külföldi megrendelésekre és a foglalkoztatottságra vonatkozó mutató is.


ázsia India
Kapcsolódó cikkek