Magyar gazdaság

Júniustól indul az EU-pályázati dömping

Idén 133 pályázati felhívás jelenik majd meg a 2014-2020-as ciklus kohéziós támogatásainak felhasználására vonatkozóan – közölte Lázár János a Portfolio EU-források felhasználásáról szóló konferenciáján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter előadásában elmondta: összességében 2681 milliárd forint forrást hirdetnek meg idén a Magyarország számára a 2014-2020-as ciklusban elérhető uniós forrásokból. Hozzátette: a pályázati felhívások június és október között jelennek majd meg jelentős számban. Arról nem tett említést, hogy az első pályázatokat mikor hirdetik meg, bár korábban a kormányzat részéről elhangzott olyan nyilatkozat, miszerint az első kiírások már márciusban megjelennek. Ezzel kapcsolatban lapunk kérdésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt mondta: bár tömegével júniustól jelennek meg az új pályázatok, azonban már a következő hetekben várható, hogy meghirdetnek kiírásokat.

A hazai kkv-k mindenestre valószínűleg már türelmetlenül várhatják az új kiírásokat, hiszen az elmúlt másfél-két évben a 2007-2013-as uniós ciklus kifutása miatt már nem nagyon jelent meg olyan uniós kiírás, amelyet a vállalkozások saját cégük fejlesztése céljából igénybe tudtak volna venni. A 2014-2020-as ciklus forrásaiból pedig a kormányzat eddig csak két, összességében 10 milliárdos keretű pályázatot hirdetett meg a kkv-k számára még tavaly októberben a hazai költségvetés kockázatára, miután a gazdaságfejlesztési operatív programot csak idén februárban hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Lázár János elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as ciklus új pályázatainak meghirdetésén kívül a hazai pályázati intézményrendszer fontos feladata idén az is, hogy Magyarország maradéktalanul lehívja a 2007-2013-as ciklus 8700 milliárdos kohéziós forrását, amihez – tette hozzá – idén 2236 milliárdos forrást kell kifizetni az intézményrendszernek. (Korábban a kormányzati nyilatkozatok még arról szóltak, hogy a 2007-2013-as ciklusban a hazai társfinanszírozással együtt 8200 milliárd uniós forrás áll az ország rendelkezésére. Az 500 milliárdos eltérést valószínűleg a forint árfolyamának gyengülése okozta.)

A miniszter nem ért egyet azokkal, akik pesszimisták a magyar gazdaság kilátásaival, miután szerintük az előző hétéves ciklus zárásával kimerülnek majd az uniós források. Lázár János szerint azonban az EU-pénzek továbbra is jelentősen hozzájárulnak majd a gazdasági növekedéshez. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a 2007-2013-as ciklus támogatásaiból még 2016. január-május között is lesznek kifizetések százmilliárdos nagyságrendben. (Mint ismert, az előző hétéves ciklus forrásai vonatkozásában azt kell elérni 2015. december 31-ig, hogy a fejlesztések megvalósuljanak, és a számlákat benyújtsák Brüsszelnek, így a kifizetés átcsúszhat jövőre is.) A miniszter egyben arra is számít, hogy 2016 nyarán már megkezdődnek a kifizetések a 2014-2020-as ciklus forrásaiból.

A miniszter az EU-források felhasználását meghatározó operatív programokkal kapcsolatban elmondta: a 10 operatív program közül már hét megkapta a hivatalos brüsszeli jóváhagyást. A többi három tárgyalása is lezárult az Európai Bizottsággal. Ezek közül a vidékfejlesztési, valamint a közigazgatás-korszerűsítési program elfogadása májusban várható, míg a halászati program jóváhagyása akár áprilisban megtörténhet.

EU támogatás Lázár János operatív programok
Kapcsolódó cikkek