Magyar gazdaság

Két év múlva már söralátét sem kell

Két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásunkat – derült ki abból az Origo birtokába került a dokumentumból, amelyet az NGM készített az adózás tervezett új rendjéről.

2017-től a cégek és a magánszemélyek számára megszűnik az adóbevallás jelenlegi rendszere – derült ki abból a dokumentumból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium készített az államreform bizottság számára. A minisztérium megerősítette a tervezet létét, de pontosításokra még szükség van.

Az Origo birtokába került tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják.

A munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről. Ez a cégeknek is komoly adminisztratív tehercsökkenést jelenthet a következő években. Mivel a Nemzeti- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozna a bevallás elkészítése, így már „söralátétet” sem kell készíteni.

adóbevallás NAV adózás söralátét
Kapcsolódó cikkek