Magyar gazdaság

Már be is osztották az IMF-hitelt

Ukrajna már be is osztotta az IMF-hitel első adagját, amelyet a kormány reményei szerint még a héten megkapnak. Április végére elkészülhet az ország privatizációs programja

Ukrajna arra számít, hogy pénteken megkapja az első 5 milliárd dollárt abból a 17,5 milliárd dolláros hitelkeretből, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága szerdán hagyott jóvá az ország számára. Az összegből 2,2 milliárd dollár kerülne a jegybankba, a fennmaradó rész fölött pedig a kormány rendelkezne – mondta el tegnap kijevi sajtótájékoztatóján Natalia Yaresko pénzügyminiszter. A további hitelrészleteket illetően Yaresko annyit árult el, hogy Kijev még az idén egy újabb összeget szeretne lehívni, de ennek időpontjáról nem tud semmit. Lépéseket tettek viszont az átstrukturálásának előmozdítására – tette hozzzá a pénzügyminiszter: az ukrán kormány a White & Case ügyvédi irodát kérte fel tanácsadásra, és reményei szerint két hónapon belül megoldást találnak a kötvénytulajdonosokkal, miután a tárgyalásokat már ma megkezdik.

Mindezen felül április végére a kormány elkészíti az IMF által is elvárt privatizációs programot: a 3300 állami tulajdonú vállalat magánkézbe adását még az idén el akarják kezdeni – közölte Yaresko. A legnagyobb ukrán állami vállalat, a Naftogaz sorsáról csak annyit mondott a miniszter, hogy a kormány várakozásai szerint a gázipari óriás hiánya idén 29,7 milliárd hrivnyára (1,6 milliárd dollár) eshet vissza a tavalyi 110 milliárdról.

Az adósság átstrukturálásától Ukrajna azt várja, hogy mintegy 15 milliárd dollárral enyhülnek adósságszolgálati terhei a következő négy évben. Ma az ukrán államkötvények jellemzően névértékük fele alatt forognak, kivéve az Oroszország által Ukrajna számára kibocsátott 3 milliárd dolláros csomagot, illetve azt az egymilliárd dollárnyi államkötvényt, amelyre az USA vállalt garanciát. Az ország adósságállománya becslések szerint megközelíti a 100 százalékát, a jegybank devizatartaléka pedig – az IMF-től várt pénz nélkül – alig egy hónapi importra elég, így számos elemző arra számított, hogy az ukrán kötvények értékének akár 70 százalékos csökkentése lesz a megoldás. Most, a Valutaalap igazgatóságának döntése után azonban sokan már úgy látják, hogy az is elég lehet, ha az adósságtörlesztéseket szét tudják húzni arra a négy évre, amelyre az IMF hitelkerete szól.

Az is szóba jöhet – mondta a Reutersnek az Oxford Economics vezető makroelemzője –, ha egy időre törlesztési moratóriumot hirdetnek, ez idő alatt kiderülhet, hogy milyen források állnak még Ukrajna rendelkezésére. (Az IMF úgy hirdette meg a maga hitelprogramját, hogy ahhoz mások csatlakozását várja, az USA például egy kétmilliárd dolláros kölcsönt helyezett kilátásba.)

Ukrajna júniusi határidőt szabott magának az átstrukturálás lezárására, Oroszország ugyanakkor már közölte, hogy a maga 3 milliárd dollárját nem ütemezi át – ezt az összeget még 2013 végén, az azóta megbukott Janukovics-kormány megtámogatására adták, azzal a feltétellel, hogy azonnal visszakérik, ha az ukrán államadósság túllépi a GDP 60 százalékát. Ez ugyan azóta megtörtént, de a legutóbbi orosz nyilatkozatok ez ügyben arra utaltak, hogy nem kérnek lejárat előtti törlesztést.

Tárgyalnak a Franklin Templetonnal is

Az ukrán államadósság sikeres átütemezése alapfeltétele az új hitelprogram első felülvizsgálata lezárásának és a második részlet átutalásának. A tárgyalásokba az ukrán szuverén kötvények minden tulajdonosát bevonják, köztük a legnagyobb egyedi tulajdonos, a 6,5 milliárd dollár értékű eurókötvénnyel rendelkező Franklin Templetont, valamint a Pimco és a Blackrock amerikai befektetési alapkezelőket is. Kijev idén 5,3 milliárd, jövőre 3,4 milliárd, 2017-ben 4,4 milliárd, 2018-ban pedig 2,3 milliárd dollár értékű hitelkönnyítést szeretne elérni.


imf-hitel gazdasági kilátások ukrán-válság
Kapcsolódó cikkek