Magyar gazdaság

Az FM szerint ők nem hibáztak a TIG Nonprofit Kft. ügyében

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem hibázott a TIG Nonprofit Kft. ügyében - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás emlékeztet: a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) már korábban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapír-kezelőnél tartsa a pénzét.

Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott.

A szaktárca közleménye aláhúzza: a Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében.

A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) - tartalmazza a tájékoztatás.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön közölte, hogy vizsgálja: a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A közlemény szerint a vizsgálat lezárultával, annak eredményéről tájékoztatják a közvéleményt.

Az FM korábbi közleményében azt is tudatták, hogy a tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a tárcának, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. A Buda-Cash botrányt követően az FM szó szerint végrehajtotta a miniszterelnök utasítását - tették hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökségnek, továbbá az FM-nek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint számos önkormányzatnak volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel.

A miniszter ismertette, hogy az FM - egy háttérintézményén keresztül - 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, ez a pénz "odaveszett".

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ezt kérdésre válaszolva azzal egészítette ki: március 6-án értesítették az FM háttérintézményét arról, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírban tartott vagyonát nem tudják visszafizetni.

A TIG Nonprofit Kft. (a korábbi Tartalékgazdálkodási Igazgatóság) 24 teleppel látja el feladatait az országban. Így a cég foglalkozik többek között raktározással, bérbeadással, gabonakereskedelemmel, de parkolóház- és üdülőműködtetéssel is. A társaság 100 százalékban állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja.

FM TIG Nonprofit Kft.
Kapcsolódó cikkek