Magyar gazdaság

Újranyitotta a Sao Pauló-i főkonzulátust a KKM államtitkára

Újranyitotta a Sao Pauló-i magyar főkonzulátust és a hazai vállalatok számára főként a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés és a közvilágítás terén jelentkező üzleti lehetőségekről tárgyalt az elmúlt három napban Brazíliában Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az MTI-nek helyi idő szerint csütörtökön telefonon nyilatkozva elmondta, hogy Sao Pauló-i és brazíliavárosi látogatásának célja a magyar-brazil gazdasági együttműködés megerősítése és sok területen az újraindítása volt, mind államközi, mind vállalatok közötti szinten.

Rámutatott, hogy Brazília - Magyarország első számú gazdasági partnere a dél-amerikai térségben - a világ hetedik legnagyobb gazdaságaként és 200 milliós, rendkívüli ütemben fejlődő piacként óriási lehetőségeket rejt Magyarország számára. Az államtitkár szerint a két ország tavalyi félmilliárd dolláros kereskedelmi forgalma tovább növelhető, aminek érdekében több konkrét lépés is történt.

"Politikai, de nem utolsó sorban gazdasági megfontolás alapján nyitottuk újra a Sao Pauló-i főkonzulátusunkat" - mondta Magyar Levente.

"Sao Paulo 22 milliós város, a latin-amerikai térség gazdasági központja, és a mintegy 100 ezres brazíliai magyar közösségnek is az otthona. Ezek a tényezők mind indokolták, hogy a szocialista kormány által bezárt főkonzulátust újranyissuk, ugyanis a déli nyitás stratégia keretében Brazíliával és azon belül is Sao Paulóval való szoros napi kapcsolattartás e nélkül elképzelhetetlen" - tette hozzá.

Magyar Levente reményét fejezte ki, hogy a Rio de Janeiró-i magyar kereskedőház tavalyi megnyitását követően idén nyáron Sao Paulóban is hasonló intézmény kezdheti meg tevékenységét.

Elmondta, hogy mind Sao Paulóban, mind Brazíliavárosban abban állapodott meg helyi vezetőkkel, hogy Magyarország a magyar vízgazdálkodási és infrastruktúra-fejlesztési, városfejlesztési és szennyvíz-tisztítási kapacitásokat, ismereteket, know-howt, innovációt Brazília rendelkezésére fogja bocsájtani.    

"Ez valószínűsíthetően milliárdos megrendelésekhez fog vezetni, ugyanis Brazília szennyvizének rendkívül kis részét tisztítják csak és a milliós nagyvárosok majd mindegyike komoly vízgazdálkodási problémákkal küszködik. A hulladékkezeléssel kapcsolatban is vannak kihívások Brazíliában. Ezeken a területeken pedig Magyarország világszínvonalú technológiával és megoldásokkal rendelkezik, ami rendkívüli módon felkeltette a brazil partnerek érdeklődését" - fogalmazott Magyar Levente.

Szavai szerint az intézményi párbeszéd megkezdése után a tárgyalások érdemi szakasza most kezdődik. Kijelentette: hazatérve arra fogja bátorítani az érdekelt magyar vállalatokat, hogy minél hamarabb a helyszínen mutassák be képességeiket.

Kitért arra, hogy Sao Paulo közvilágítását a közeljövőben LED-es alapúra fogják cserélni, ami szintén üzleti lehetőséget biztosíthat magyar vállalatoknak arra, hogy brazil cégekkel együttműködve részt vegyenek ebben a projektben.

Az államtitkár társelnökként üzleti fórumon és a kétoldalú gazdasági vegyes bizottság ülésén vett részt, illetve megállapodott annak a kölcsönös ösztöndíjprogramnak a folytatásáról, amelynek alapján több mint 2000 brazil hallgató tanul jelenleg Magyarországon. Egyúttal megállapodást írt alá arról, hogy a Sao Pauló-i Egyetemen elindul a magyar nyelv és kultúra oktatása.

Magyar Levente tárgyalópartnerei Roberto Garibe, Sao Paulo város infrastruktúráért felelős államtitkára, Paulo Skaf, Sao Paulo állam Ipari Szövetségének (FIESP) elnöke, Benedito Braga, Sao Paulo állam kormányának szennyvízkezelésért és vízellátásért felelős államtitkára, Sérgio França Danese, a brazil külügyminisztérium vezető államtitkára, Celina Leao, Brazíliaváros szövetségi körzet törvényhozásának házelnöke, Rodrigo Rollemberg Brazíliaváros szövetségi körzet kormányzója és Daniel Marteleto Godinho, a fejlesztési, ipari és külkereskedelmi minisztérium külkereskedelemért felelős államtitkára voltak.

Sao Paulo Magyar Levente
Kapcsolódó cikkek