Magyar gazdaság

Idő előtt megy a bolgár jegybank elnöke

A bolgár jegybank vezetője kedden bejelentette idő előtti lemondását. Ivan Iszkrov július 10-én távozik, mandátumának lejárta előtt három hónappal.

Ivan Iszkrov 12 éve vezeti a bolgár központi bankot. A múlt év nyarán kipattant bankbotrány óta számos alkalommal próbálták meg lemondatni, távozását sürgette az azóta kormányzó GERB párt vezetője, de még a bolgár bankszövetség is.

A lemondást követelők szerint Ivan Iszkrov hozzájárult a Corpbank, a negyedik legnagyobb bolgár bank tavaly júniusi összeomlásához. A Corpbank helyzete azután rendült meg, hogy a betétesek megrohanták a fiókjait. Ezután a bolgár jegybank felügyelet alá vonta a pénzintézetet. Azóta a Corpbank tulajdonosa ellen körözést adott ki az Interpol.

A bolgár központi bank elnöke tavaly július végén a parlamentnek bejelentette távozási szándékát. Ezt akkor azzal indokolta, hogy a jegybank egyfajta "politikai játékszerré" vált az októberi választások előtt. Ivan Iszkrov később visszavonta lemondási ajánlatát.

Megfigyelők szerint a jegybank élére a legnagyobb esélyes Dimitar Radev, aki vezető beosztást tölt be az IMF-nél, és akinek a jelölését támogatja a kormányzó GERB párt és a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Reformblokk is.

bolgár jegybank
Kapcsolódó cikkek