Magyar gazdaság

Lezárták a jövő évi költségvetés részletes vitáját

A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosítók közül a Fidesz javaslatait támogatta, az MSZP, a Jobbik és az LMP módosító javaslatait elutasította az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén, amelyen lezárták a törvényjavaslat részletes vitáját, és a kormánypárti képviselők támogatásával elfogadták az erről szóló jelentést.

A bizottság megvitatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2014. évi szakmai tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót is, amelyet elfogadásra javasolt az Országgyűlésnek.

A költségvetési törvényjavaslathoz 91, a gazdasági bizottságot érintő módosító javaslat érkezett, amelyekről a nemzetgazdasági tárca képviselője kifejtette, hogy előzetes álláspontjuk szerint egyik párt indítványait sem támogatják. Bánki Erik (Fidesz) alelnök ehhez hozzáfűzte, hogy a Fidesz-frakció még nem egyeztetett a kormánnyal. A javaslatokról csomagban - a benyújtó frakciók által csoportosítva - szavaztak a képviselők.

Volner János (Jobbik) kifejtette, próbálták számos módosító javaslattal jobbá tenni a költségvetési törvényjavaslatot, de elfogadni nem fogják. A jövő évi költségvetésből hiányolta egyebek mellett, hogy a kormány korábbi ígérete ellenére nem tartalmazza az egyéni nyugdíjszámlákat, valamint bírálta az egészségügyből és az oktatásból való forráskivonást, a válságadók fenntartását. Az szja-t szerinte célzottan kellene csökkenteni.

Bánki Erik a Fidesz-KDNP nevében támogatásukról biztosította a törvényjavaslatot, amely - mint kifejtette - a Fidesz 2010 óta képviselt gazdaságpolitikájának folytatása, amelynek középpontjában egyebek mellett a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés, a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása, a hazai vállalkozások versenyképességének, a családok támogatásának a növelése, a gyermekvállalási kedv ösztönzése áll. Kiemelte, hogy 2016 az adócsökkentés éve lesz, a kormány igyekszik a legtöbb pénzt hagyni az embereknél, és elkötelezett a béremelési programjának folytatásában, ami a törvényjavaslatban is visszatükröződik.

Tóth Csaba (MSZP) elmondta, hogy pártja nem támogatja a költségvetési javaslatot. Bírálatként fogalmazta meg, hogy a kormány továbbra sem veszi figyelembe az Európai Bizottság kritikáit és ajánlásait. Így például azt, hogy a kormány tegyen intézkedéseket a reálgazdaság hitelezésének helyreállítása érdekében, mérsékelje a torzító hatású ágazati különadókat, csökkentse az alacsony jövedelmű munkavállalókat terhelő adóéket, csoportosítsa át a közmunkaprogramra szánt költségvetési forrásokat az aktív javára - sorolta. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, ehelyett a kölségvetésben azt látni, hogy 270 milliárd helyett 340 milliárd forintot szánnak közfoglalkoztatásra és 40 ezerrel kívánják növelni a közfoglalkoztatottak számát.

A gazdasági bizottság támogatta az ÁSZ beszámolójának elfogadásáról szóló határozati javaslat benyújtását. Domokos László, a szervezet elnöke tavalyi tevékenységükről többek között elmondta: a számvevőszéki ellenőrzések középpontjában a gazdasági növekedésre, a versenyképességre, az államadósságra ható területek, illetve a közfeladatokat ellátó, közszolgáltatásokat nyújtó gazdálkodó szervezetek álltak. Megkezdődött a rezsicsökkentésben érintett közműcégek és a felsőoktatási intézmények ellenőrzése, és tavaly is nagy hangsúlyt fektettek az önkormányzatok ellenőrzésére. 

A képviselők kérdésére Domokos László kifejtette: a számvevőszék nem nyomozhat, amikor gyanú merül fel, jelzést adnak a hatóságoknak, nem biztos azonban, hogy a gyanú bizonyítható. Hozzátette, nem mindig kapnak visszajelzést. Az önkormányzati közműcégek önköltség számításával kapcsolatos hiányosságokkal kapcsolatban úgy vélekedett, a fenntartónak ki kell kényszerítenie és kontrollálnia kell a számviteli törvény szabályainak betartását, az önkományzatok felügyeleti jogkörét pedig meg kell erősíteni. A Magyar Nemzeti Banknál (MNB) a tavalyi időszak vizsgálatát a második félévben kezdi meg az ÁSZ helyszíni ellenőrzés során.

Az egyes közlekedéssel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz két, a részletes vitát lezáró gazdasági bizottsági módosító javaslat érkezett, amelyeket a bizottság elfogadott és a kormány képviselője is támogatott. Az egyik javaslat 2016. január 1-jére javasolja átütemezni a közutak használatáért fizetendő díjak és a jogosulatlan úthasználathoz kapcsolódó szankciók átalakítását.

A gazdasági bizottság lezárta az adózással kapcsolatos törvények részletes vitáját és megszavazta a javaslat részletes vitára bocsátását. A bizottság és előzetes álláspontja szerint a szaktárca is támogatta Szatmáry Kristófnak (Fidesz) a banki különadó alapjának megváltoztatását célzó javaslatát.

A bizottság elutasította ugyanakkor valamennyi, a dohánykereskedelemmel kapcsolatos képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételét. Bánki Erik elmondta: ha a kaposvári tragédia kapcsán a nyomozás során világossá válik a bűncselekmény elkövetése és a trafikok lefóliázása közötti összefüggés, a kormány kezdeményezni fogja a törvény módosítását. Tóth Csaba azt hangsúlyozta, az egész törvényt kell hatályon kívül helyezni.

gazdasági bizottság Parlament költségvetés
Kapcsolódó cikkek