Magyar gazdaság

Nincs pánikhangulat Athénban, működik a készpénzfelvétel

Nincs pánikhangulat Athénban, az emberek fel tudják venni a napi 60 eurót a bankautomatákból - tapasztalta Athénban Gantner Barnabás, az M1 hírcsatorna tudósítója.

A tudósító az MTI kérdésére telefonon elmondta: nincsenek nagyon hosszú sorok a frekventált helyeken található bankautomatáknál, de 3-6 ember azért mindegyiknél vár. Hozzátette: amerre ők jártak, a többség nyugodtan várakozott. Az emberek hétfőn is ki tudták venni a kormány által engedélyezett 60 eurót, és remélik, hogy ezt szerdán is megtehetik - tette hozzá.
   
Azt tapasztalta, hogy minden működik Athénban, kinyitottak az üzletek, de az emberek inkább a napi cikkeket igyekeznek beszerezni. Az élelmiszerboltokban többen vannak, a bevásárlóutca üzletei viszont üresek, és sok esetben, például mobiltelefon- vagy ruhaüzleteknél csak a boltos áll az ajtó előtt - fűzte hozzá.
   
Turistákkal beszélgetve a tudósító azt tapasztalta, ők is leginkább a pénzfelvétel miatt aggódnak. Beszámolt arról is, hogy a parlamentnél tartott tegnapi tüntetésen találkozott magyar turistával is, aki aznap érkezett és a szállodájába igyekezett, de a tömeg miatt a taxi nem tudta a hotelig vinni.
   
A tudósító azt mondta: sokan izgatottan vitáznak a tavernákban, az emberek idegesek, de nincs pánikhangulat.
   
Megjegyezte: ma délután is tüntetés lesz a parlamentnél, ahol sok tévéstáb forgat.
   
Az egyre nagyobb méreteket öltő betétmenekítés miatt a görög kormány vasárnap este elrendelte, hogy hétfőtől kezdve hat munkanapra tartsák zárva a bankokat és a tőzsdét. Emellett tőkekorlátozásokat vezettek be, így egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre.

 

MTI-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek