Magyar gazdaság

Támogatási vágta a büdzsé tartalékából

Több tételben milliárdokra rúgó összeget osztott szét a kormány a rendkívüli intézkedésekre szolgáló költségvetési tartalékból, és egyúttal már a következő évek költségvetésének terhére is döntött támogatásokról. A keretből, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állami többletfeladataira szánt pénzéből százötvenmillió forintot csoportosítanak át a Nemzeti Vágta megrendezésére. A fel nem használt részt a Nemzeti Vágta szervezőinek vissza kell fizetniük, legkésőbb november 30-ig. A költségvetési tartalékből 300 millió forintot kap a versenysport, külön nem részletezett célokra.

Egymilliárd forinttal támogatja a Kisvárdai Várfürdő és környékének fejlesztését a kormány a rendkívüli keretből. Ezenfelül ez a fejlesztés a kabinet döntése alapján már előre kap 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben pedig 300 millió költségvetési pénzt.

A bánsági magyarság közösségi célokat szolgáló beruházásaira most 150 milliót ad a kormány, 2016-ban 300 milliót, 2017-ben pedig 200 milliót. A vajdasági magyar falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki rendszer kialakítására és működtetésére a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból most 100 milliót csoportosítanak át, 2016-tól pedig évente 60 milliót. A vajdasági Pannon Televízió és Rádió működésére 60 millió jut.

Az erdélyi oktatási és kulturális célú programok, beruházások megvalósítására a tartalék terhére 1,47 milliárdot ad a kormány, 2016-ban pedig 130, 2017-ben pedig 80 millió forintot biztosít erre a kabinet. A felvidéki kulturális célú beruházások, fejlesztések támogatásának finanszírozására 50 millió jut a tartalékból, az Európa Kollégium működésére pedig 65 millió, majd 2016-tól évente 200 millió, ami a Bethlen Gábor Alapba kerül. A döntések nyomán 71 milliárdot költött el az idei tartalékából a kormány, így az eredetei keret kevesebb mint 30 százaléka maradt meg.

nemzeti vágta Kisvárdai Várfürdő büdzsé
Kapcsolódó cikkek