Magyar gazdaság

Átmenetinek tartják az elemzők az infláció negatívba csúszását

A szeptemberi mínusz 0,4 százalékos inflációs adat alacsonyabb a piaci várakozásnál, az elemzők azonban átmenetinek tekintik a negatív tartományba csúszást és éves átlagban nulla százalék körüli inflációra számítanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a magyar gazdaságot visszafogott inflációs folyamatok jellemzik.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a vártnál alacsonyabb inflációt az élelmiszerárak és szolgáltatói árak vártnál kisebb növekedése okozhatta. Az elemző szerint az idei átlagos 0 százalék közelében lehet.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője szerint már októberben nulla százalék körüli, de pozitív tartományban lehet a fogyasztói árindex.

A CIB Bank elemzői is úgy vélik, átmeneti a fogyasztói árak negatív tartományba csúszása, november-decemberben már érdemi emelkedés lehet, deflációs veszély nincs. Mint írják, az éves átlagos infláció nulla közelében, akár enyhén negatív tartományban lehet.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői kiemelték: továbbra is az üzemanyagok árának csökkenése húzza le leginkább a fő mutatót. 

Az NGM közleménye szerint az év egészében a konvergenciaprogramban közölt nulla százalék körül alakulhat az infláció.

infláció elemzők piaci várakozások
Kapcsolódó cikkek